ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ, ΣΟΦΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 
‘’Στην Ελλάδα δεν υπάρχει το αιματηρό ενδιαφέρον για τη σκέψη… ’’. Η κουβέντα βγήκε από το στόμα του καθηγητή φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Σορβώνης Κώστα Αξελού. Του στοχαστή, του διαφωτιστή του ΚΚΕ κάποτε, του προπαγανδιστή του κόμματος, στο οποίο ήταν κορυφαίο στέλεχος. Και μετά, βέβαια, είχε την ίδια τύχη όπως άλλοι διανοούμενοι, διαγράφηκε από το ΚΚΕ το 1945.

‘’Δεν είναι στάση αποχής το ότι ζω στο Παρίσι… , ο ρόλος μου δεν περιορίζεται να είμαι Έλλην πολίτης, να ψηφίζω τον άλφα και τον βήτα. Δεν έχω, δεν μπορώ και δεν θέλω να εκφράσω καμιά απολύτως πολιτική στάση… ‘’.

Κι αυτά τα λόγια ανήκουν στον Αξελό, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην αντίσταση στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά με τον τρόπο του και στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Έλληνας φιλόσοφος αρνήθηκε το παρελθόν του; Τον εαυτό του. Ότι ένας άνθρωπος αλλάζει, ωριμάζει. Απορρίπτει τις ιδέες του. Αναθεωρεί τις πρακτικές του. Τα έχει με τον εαυτό του, όχι από τους άλλους, Τι ισχύει απ΄ όλα αυτά; Όλα. Τίποτα. Γιατί να υπάρχουν απαντήσεις και να μην αρκούμαστε μονάχα στις ερωτήσεις. Γιατί να μην θεωρείται πνευματικό άλμα η διατύπωση ενός χρήσιμου ερωτήματος.
Ο Κώστας Αξελός γεννήθηκε Ιούνιο του 1924 και πέθανε το 2010, σα σήμερα 4 Φεβρουαρίου.
Διαβαστε ακομα:

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ