ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΥΟ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

 

Τεράστιο όνομα η Γαλλίδα συγγραφέας Σιμόν ντε Μπωβουάρ. Πιο σωστά παγκόσμιας αναγνώρισης άτομο, κυρίως για το επιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό της μέγεθος. Αφήνουμε στην άκρη τα προσωπικά της, τα σεξουαλικά της. Όχι πως δεν… ενδιαφέρουν, δεν ερεθίζουν, μάλιστα όταν η Ντε Μπωβουάρ ήταν ένα πολύ, μα πάρα πολύ άτακτο κορίτσι.

Για πολλά χρόνια ζευγάρι με τον μείζονα φιλόσοφο Ζαν Πωλ Σατρ (φώτο), αλλά με τη δική του ο καθένας έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Αρέσκονταν και οι δυο σε ερωτικά τρίγωνα, ενώ η Σιμόν ντε Μπωβουάρ, η Νο 1 φεμινίστρια στον κόσμο, παραδινόταν και σε σχέσεις λεσβιακές.

Υπέρ του κομουνισμού, του παλαιοκομματικού και του επαναστατικού, Σατρ και Μπωβουάρ, ήταν πάντα μαζί στις συναντήσεις τους με ηγέτες της αριστεράς (Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα κ.α.).

Προ ημερών, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021, με 56.700 ευρώ πουλήθηκαν 297 επιστολές της Μπωβουάρ στην συγγραφέα Βιολέτ Λεντίκ, αγωνίστρια κι αυτή του φεμινιστικού κινήματος, ερωτευμένη πλατωνικά, λέγεται, με την μόνιμη και νόμιμη ερωμένη του Ζαν Πωλ Σάτρ. Οι αδημοσίευτες επιστολές πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’ s και φωτίζουν την τρυφερότητα αλλά και ό,τι έκρυβε ο θαυμασμός της μιας γυναίκας στην άλλη. Μια ερωτική επιθυμία που μάλλον δεν είχε ολοκληρωθεί.

Όπως και να’ χει η γραφή, μάλιστα η προσωπική, ενός συγγραφέα, παρουσιάζει υψηλό ενδιαφέρον. Δεν γράφει όπως ένας καθημερινός άνθρωπος, παραμένει λογοτέχνης και στις διαπροσωπικές του επικοινωνίες.

Νόθο παιδί η Βιολέτ Λεντίκ, έγραψε βιβλία ποιοτικά, αλλά τολμηρά που είχαν χαρακτηριστεί άσεμνα. Η Σιμόν Ντε Μπωβουάρ γεννήθηκε Ιανουάριο του 1908 και πέθανε το 1986, σα σήμερα 14 Απριλίου.
Διαβαστε ακομα:

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ... , ΕΙΠΕ Ο ΣΕΜΝΟΣ ΚΕΡΑΤΑΣ