ΕΙΣ ΤΑΙΣ ΤΣΟΥΠΑΙΣ ΜΟΥ 30.000 ΓΡΟΣΙΑ

 

Είναι τραυματισμένος θανάσιμα, από μπαμπέσικο κτύπημα ο μέγας Γεώργιος Καραϊσκάκης, και μελλοθάνατος υπαγορεύει τη διαθήκη του. Το πρωτότυπο κείμενο της βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη. Διαβάζουμε τη διαθήκη του αρχιστράτηγου της Επανάστασης- που δημοσιεύθηκε από τον ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρηγόπουλο - και το κεφάλι μας γεμίζει σκέψεις, φαντασιώσεις ποιος ήταν ο τόπος μας μόλις δυο αιώνες πίσω…

Σαραντατέσσαρες χιλιάδες γρόσια εις το κεμέρι του Μήτρου Αγραφιώτη. Από αυτά τα τριάντα χιλιάδες να δοθούν εις ταις τσούπαις μου, να τας παριλάβουν οι δυο Μήτριδες, του Σκυλοδήμου και Αγραφιώτης. Δυο χιλιάδες να πάρη ο ένας Μήτρος και δυο ο άλλος, όπου με εδούλευαν. Χίλια να πάρουν εκείνοι όπου θα με θάψουν. Δυο χιλιάδες έχει ο γραμματικός, τέσσαρες χιλιάδες γρόσια της Μαριώς. Τα άλλα να μοιρασθούν δια την ψυχήν μου. Αυτά όπου έχω εις την σαξούλαν μου να τα λάβουν οι γραμματικοί και τζαουσάδαις μου.

22 Απριλίου
Καραϊσκάκης

Το τουφέκι και άτια μου να πάνε των παιδιών μου, και ώρα μου. Έξι χιλιάδες γρόσια μου έχει ο Μήτρος του Σκυλοδήμου δια τον Κασινίκα και λοιπούς, Δαγκλή και άλλους αξιωματικούς.

ΑΓΝΩΣΤΗ η χρονολογία γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Αν δεχθούμε την πιθανότερη εκδοχή, το 1782, τότε ήταν 45 χρονών το 1827, όταν επάνω στη μάχη τον δολοφόνησαν στο Φάληρο, σα σήμερα 23 Απριλίου. Υπάρχει και το σενάριο ότι ο αρχιστράτηγος πήγε από βόλι τούρκικο.
Στην εικόνα οι δυο κορυφαίοι του αγώνα, Κολοκοτρώνης και Καραϊσκάκης. Τρίτος στην ιεραρχία της προσφοράς στην Επανάσταση είναι ο Μιαούλης.
Διαβαστε ακομα: