Τσαρουχης: Πρωτη φορα στις Η.Π.Α

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Ορίστε λοιπόν που 32 χρόνια μετά τον θάνατο του, το έργο του Γιάννη Τσαρούχη κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις Η.Π.Α και μάλιστα σε μια υπέροχη γκαλερί στο Σικάγο. Η έκθεση «Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life» περιλαμβάνει 200 έργα του, που συγκεντρώθηκαν από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Η πρώτη αμερικανική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη λοιπόν, έγινε πραγματικότητα και άνοιξε στις 7 Μαΐου στο Σικάγο, στον νέο εκθεσιακό χώρο Wrightwood 659 που είναι σχεδιασμένος από τον βραβευμένο με το Pritzker prize, Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando, ο οποίος διαμόρφωσε σε έναν εξαιρετικό χώρο τέχνης ένα οίκημα του 1920 που λούζεται από φυσικό φως.

Η έκθεση αποτελείται από 200 έργα του Γιάννη Τσαρούχη, που θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, λάδια και σχέδια, ακόμα και από την εποχή που ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Περιλαμβάνει ακόμα κάποια γλυπτά, χειροτεχνίες, κοστούμια, φωτογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα.

 

Στο έργο του σκιαγραφείται η αρχαία ελληνική και παλαιοχριστιανική τέχνη, η επιρροή από τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις αγιογραφίες, το θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη, αλλά και τα μεγάλα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης, αυτά του κυβισμού, του φωβισμού και του σουρεαλισμού. Η έκθεση Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life πραγματοποιείται σε επιμέλεια…

 Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr