ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΤΕ...

 

Δεν θα το άντεχα με τίποτα. Να με λέγανε Υπομονή. Ναι, είναι όνομα κι αυτό. Σε βαπτίζουν και μια ζωή σε αποκαλούν μ’ αυτό το χριστιανικό όνομα. Ψυχοπλακωτικό. Θα το είχα αλλάξει. Σόρυ, μαμά και μπαμπά, κι εσύ νουνέ, αλλά το όνομα που διαλέξατε είναι κομματάκι δύσκολο να το κουβαλώ. Άλλο να σε λένε Χαρά, Ευθυμία, Ελπίδα, άλλο Υπομονή.

Κάντε υπομονή
κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός
Κάντε υπομονή
μια λεμονιά ανθίζει στη γειτονιά

Δεν είναι σίγουρο ότι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός και η λεμονιά στην αυλή θα ανθίσει, όπως λέει το τραγουδάκι, επειδή εγώ θα κάνω υπομονή. Σύμφωνοι, ποιητάδες και φιλόσοφοι, εκτός από τους αγίους, έχουν υμνήσει την υπομονή. Ο Γκάντι είπε ότι αν χάσεις την υπομονή σου είναι σα να χάνεις μια μάχη. Λόγια.

Είναι πικρή η υπομονή, αλλά γλυκός ο καρπός της. Να είμαστε υπομονετικοί στις αδυναμίες των άλλων. Οι άνθρωποι πρέπει να υπομένουν, αυτή είναι η επιθυμία των Θεών. Τέτοια μπλα μπλα. Δεν θα πάρω.

Σήμερα 29 Μαίου γιορτάζουν κι άλλα ονόματα, εκτός από το – μακριά από μένα- της Υπομονής. Ονόματα που αρκετοί ίσως τα ακούνε για πρώτη φορά. Το όνομα Μάγος, χριστιανικό κι αυτό. Επιμέλεια, Ιέραξ, γι’ αυτό και Γερακίνα. Ακόμα Ιερία, Υπατία, Ευέλπιστος, Θεσπέσιος. Και Πύρρος, όχι ο θρυλικός βασιλιάς της Ηπείρου, αλλά κάποιος όσιος, μάλιστα παρθένος της χριστιανοσύνης. Παρθένα, παρθενομάρτυρας η Θεοδοσία, κι αυτή στην ατζέντα του εορτολογίου σήμερα 29 του μήνα.
Κάντε υπομονή, λοιπόν... Τι θα σου πουν; Όρμα, μην κάθεσαι αραχτός... Όχι, βέβαια, αυτά είναι επαναστατικά. Το σύμπαν θα είχε ανατιναχθεί αν οι θρησκείες δεν αγιοποιούσαν την Υπομονή, την Υπόκλιση και την Υποταγή. Δεν συνιστούσαν Υποχώρηση και Υποκρισία. Ο πιστός να είναι υποτελής, υποτονικός.
Στη φώτο, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Και οι δυο τραγούδησαν σε διαφορετικές εκτελέσεις την Υπομονή του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου. 
Διαβαστε ακομα:

ΕΡΩΤΕΥΘΗΚΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΠΕΛΛΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ...