Ο ΑΝΕΜΟΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ

 
Το παλιό Χόλυγουντ. Το λένε και ''η χρυσή εποχή'' της Μέκκας του κινηματογράφου. Παλιό, διότι πράγματι ανήκει στο παρελθόν, καμιά σχέση με τη βιομηχανία του σινεμά σήμερα που κυριαρχεί στον κόσμο του θεάματος. Και το προπολεμικό Hollywood γέννησε και στηρίχθηκε στους σταρ, σε ηθοποιούς που έλαμψαν στο πανί περισσότερο με την αύρα και τη γοητεία τους, παρά με το ταλέντο τους. Σήμερα δεν είναι αρκετό στον σταρ να τον ''θέλει'' η κάμερα, αν δεν διαθέτει και υποκριτικά προσόντα θα πάει αδιάβαστος. Δεν πρόκειται να του δοθούν πρώτοι ρόλοι. 
Πρόκληση να ασχοληθεί κανείς με την Ιστορία του σινεμά είναι αν πλησιάσει το αρχοντικό όνομα Ολίβια ντε Χάβιλαντ. Το ''έτερον ήμισυ'' σε οκτώ ταινίες του μοναδικού στα χρόνια του Έρολ Φλύν. Και γαμώ τους ζεν πρεμιέ, σήμερα βέβαια είναι γλυκανάλατος, ξενέρωτος. Περνάει χωρίς να ακουμπήσει. Οι εποχές άλλαξαν. Δεν κολλάει ο Erol Flynn με τον Σων Πεν και τον Μπραντ Πητ, Τζώνυ Ντεπ και Ματ Νταίημοντ. Δεν αντέχει σε σύγκριση ο χθεσινός με τον σημερινό πρωταγωνιστή ταινίας. Το σινεμά έχει κάνει άλματα.
Ολίβια ντε Χάβιλαντ. Από τις πιο ωραίες γυναίκες που έπαιξαν στο σινεμά. Η ομορφιά της είναι αταίριαστη στον αιώνα μας, αξίζει μονάχα για το μουσείο. Βλέπουμε τις ταινίες της, τις φωτογραφίες της και να... τρομάζουμε στη σκέψη πόσο άλλαξαν τόσα πολλά σε λίγα μόλις χρόνια. Μερικές από τις ταινίες στις οποίες έπαιξε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ χαρακτηρίζουν με τον πιο «ιστορικό» τρόπο την εξέλιξη του εμπορικού κινηματογράφου. Σήμερα «Οι Περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών», «Η Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας» κ.α. σήμερα μοιάζουν «κλασικά εικονογραφημένα». 
Αγγλίδα η Ολίβια ντε Χάβιλαντ γεννήθηκε Ιούλιο του 1916 στο Τόκυο, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα όταν εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ με την διαζευγμένη ηθοποιό μητέρα της και την μισητή της αδελφή. Πέθανε στο Παρίσι όπου πάντα λάτρευε και ζούσε εκεί, σε ηλικία 104 χρόνων, το 2020, σα σήμερα 26 Ιουλίου. Ήταν η τελευταία επιζώσα ηθοποιός της θρυλικής ταινίας Gone With the Wind, Όσα Παίρνει ο Άνεμος, του 1939. 
Μορφή του Χόλυγουντ η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, δύο φορές νικήτρια του βραβείου Όσκαρ, μάλιστα σε εμβληματικές ταινίες, παρ' ό,τι ηθοποιός μέτρια, σίγουρα αμφισβητούμενη. Συμμετείχε, πάντα σε ρόλους πρωταγωνιστικούς, συνολικά σε 27 ταινίες. Ηθοποιός σπουδαία και πασίγνωστη ήταν η αδελφή της, η Τζόαν Φονταίην (1917), αυτή πέθανε το 2013 στα 96 της χρόνια. Η Ολίβια ήταν να παίξει την «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, αλλά τελικά το ρόλο πήρε η... Τζόαν Φονταίην.
Ότι ο άνθρωπος είναι ατελές πλάσμα και στους αιώνες κυκλοφορεί με τις γήινες αδυναμίες του επιβεβαιώνεται και από τον πλούσιο και τον φτωχό. Και από τον διάσημο  και τον άσημο, τον άγνωστο στο σωρό. Οι δύο γυναίκες, οι δύο αδελφές ποτέ δεν αποδέχθηκαν η μία την άλλη. Κι αυτό κράτησε μέχρι το θάνατο της Τζόαν.
Διαβαστε ακομα: