ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΠΕΘΑΝΕ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

 

Γίγαντας. Δημήτρης Ψαθάς. Γραφιάς με το μακράν Νο 1 πολυδιαβασμένο καθημερινό χρονογράφημα του στα Νέα, την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ελλάδα. Εποχή που δεν υπήρχε στο περίπτερο καμιά εφημερίδα, κυβερνητική και αντιπολιτευτική, χωρίς χρονογράφημα, στην πρώτη σελίδα, παρακαλώ. Το οποίο υπέγραφαν κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες, συγγραφείς βιβλίων και θεατρικών έργων.

Αυτό το είδος δημοσιογραφίας, το χρονογράφημα, έχει πεθάνει. Το διαδίχτυο κατάπιε τις εφημερίδες του τυπογραφείου και τα ΜΜΕ που τις αντικατάστησαν παραδόθηκαν στις ανοησίες και τα απωθημένα των αναγνωστών- χρηστών. Ο εμετός στη θέση του μάστορα γραφιά που ζει τους παλμούς της πιάτσας.   

Όλα τα έργα που μετα τον πόλεμο ανέβαιναν στη σκηνή τα έφτιαχναν δίδυμα, π.χ. Τσιφόρος και Βασιλειάδης, Γιαλαμάς και Πρετεντέρης, Σακελάριος και Γιαννακόπουλος. Όλοι αυτοί της αφρόκρεμας στη γενιά τους, κι όλοι με δική τους στήλη σε εφημερίδες και περιοδικά. Η ποντιάρα Ψαθάς έγραφε μόνος του θέατρο, το ένα έργο μετά το άλλο. Χαμός στους θιασάρχες ποιος θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα στη νέα κωμωδία του Ψαθά.

Έγραψε τα άντερα του. Εκτός από το πρωτοσέλιδο του στα Νέα, που είχε πολιτική και κοινωνική δύναμη, ξεκίνησε το 1937, σε ηλικία 30 χρονών, και κράτησε τέσσερις δεκαετίες. Πέθανε το 1979, σα σήμερα 13 Νοεμβρίου.

Ο Ψαθάς κατάγεται από την Τένεδο, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και ήλθε στην Αθήνα το 1923, σε ηλικία 16 χρονών, με την Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεκίνησε στα 18 να δημοσιογραφεί στο Βήμα. Στα 33 του γράφει Το Στραβόξυλο και ακολουθούν Μαντάμ Σουσού, Φον Δημητράκης, Ζητείται Ψεύτης, Ένας Βλάκας και Μισός, Φωνάζει ο Κλέφτης, Η Χαρτοπαίκτρα, Ξύπνα Βασίλη, Ο Αχόρταγος και άλλα πολλά. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν από το θέατρο στο σινεμά. Στη φώτο, ο συγγραφέας με το θεατρικό σχήμα Παπαγιαννόπουλου, Καρέζη, Ηλιόπουλου.

Διαβαστε ακομα:

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΣΕ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΔΙΚΟ ΚΑΙ... ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ