ΖΕΙΣ ΟΣΟ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ

 
Δεν δουλεύει καλά ο πνεύμονας; Ο άνθρωπος πάσχει από πνευμονία. Ο άνθρωπος, βέβαια, δεν θα τους πιάσει ο πόνος αν από την ίδια πάθηση προσβληθούν κάποια ζώα. Ζωόφιλοι είναι οι άνθρωποι, αλλά και στην αγάπη, στη φιλία, στη φροντίδα υπάρχουν όρια.
Πνευμονία. Σήμερα 12 Νοεμβρίου είναι η ημέρα κατά της ασθένειας. Αρκεί να μιλήσουμε με νούμερα. Η πνευμονία εμφανίζεται κάθε χρόνο σε 450 εκ. ανθρώπους. Κοντά στο 7% του παγκοσμίου πληθυσμού. Και σε 4 εκ. είναι η αιτία θανάτου κάθε χρόνο.
Ο ανθρώπινος οργανισμός αντέχει πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουμε. Και σε κακομεταχείριση, και σε καταχρήσεις. Είναι, όμως, ηλιθιότητα να ενεργεί αυτοκαταστροφικά ο άνθρωπος, επειδή διαθέτει γερό σκαρί από την φτιάξη του.
Μπλοκάρει η καρδιά, σταματάει το τικ τακ, τέζα ο κύριος. Το ίδιο κι αν δεν αναπνέει, ένας ακόμα για τον αγύριστο. Δύο - τρία πραγματάκια, για το πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα. Γίνεται μια τράμπα, το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα με το οξυγόνο του αέρα που εισπνέουμε. Το αίμα κυκλοφορεί σ’ όλο το κορμί και δίνει ζωή, σ’ όλα τα όργανα, όμως έχει την... απαίτηση να λειτουργεί σωστά ο πνεύμονας. Επειδή το κυκλοφοριακό σύστημα εξαρτάται από το αναπνευστικό.

Βήχας. Πόνος στο στήθος. Πυρετός. Δύσπνοια. Να, τα συμπτώματα της πνευμονίας, που εκδηλώνεται σε διάφορους τύπους. Η ασθένεια, αποκαλείται και «ο φίλος του ηλικιωμένου», έχει περιοριστεί με τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια.

Διαβαστε ακομα:

ΑΦΗΣΕ ΝΕ ΝΑ ΄ΡΘΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ...