ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ

 
Ο κορυφαίος ποιητής στον καιρό του. Του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε Ιανουάριο του 1788 ο 6ος Baron Byron, ο Βρετανός που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Ο «Λόρδος Βύρων», όπως μάθαμε από το σχολείο να τον λέμε.
Τεράστιος Έλληνας! Αξίζει να χαρακτηριστεί Έλλην, διότι είναι πνευματική και υπερεθνική η αληθινή έννοια του Έλληνα, δεν έχει σχέση με διαβατήρια και εθνικότητες. Σκωτικής καταγωγής, πέθανε το 1824 στο Μεσολόγγι, σα σήμερα 19 Απριλίου. Το όνομα Λόρδος Βύρων δεν πρόκειται ποτέ να μην αναφέρεται όσο υπάρχει Ελλάδα. Ακόμα κι αν σβήσει από το χάρτη η Ελλάδα, ποτέ δεν θα ξεχαστεί η πολιτιστική συμβολή της κοινωνίας των Ελλήνων της αρχαιότητος στην ανθρωπότητα.
Με την ευκαιρία, μία αναφορά για τον Βύρωνα, από τον συγγραφέα Χρήστο Χομενίδη: 

''Προτού γίνει ήρωας, άγαλμα και συνοικία των Αθηνών, όταν ακόμα ήταν ένας παράφορος νέος που ταξίδευε αναζητώντας περιπέτειες, ηδονή και έμπνευση, ο Τζόρτζ Γκόρντον Μπάιρον, ο Λόρδος Βύρων, είχε πάντα στη μέσα τσέπη του μία επιστολή του Γκαίτε. Όχι σαν φυλακτό. Ως διαβατήριο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το έργο και το πρόσωπο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκάιτε ακτινοβολούσε τόσο στην Ευρώπη ολόκληρη, ώστε το να σου έχει απευθυνθεί προσωπικά, να σου έχει στείλει γράμμα, σου άνοιγε όλες τις πόρτες. Σε καθιστούσε πρόσωπο ξεχωριστό, καλοδεχούμενο, παντού''.

Διαβαστε ακομα:

ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΟΥΔΕΣ...