ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ

 
Τον λες επαναστάτη, γιατί; Επειδή... επαναστατεί. Επειδή θέλει να κάνει... επανάσταση. Φοβερό, ε; Και παράλογο. Τιμή και υπόδειγμα ζωής ο επαναστάτης, δηλαδή εκείνος ο οποίος δεν είναι υπόλογος απέναντι στην Ιστορία, αφού συνήθως η αποστολή και το καθήκον του επαναστάτη δεν ολοκληρώνονται. Κι αν ολοκληρωθεί η επανάσταση κατά 99% είναι άξια καταδίκης.

 

Κι όμως στους αιώνες των αιώνων οι επαναστάτες έχουν εξασφαλισμένο το χειροκρότημα και την αποδοχή, ακόμα κι απ' αυτούς που θα τους αρνηθούν, δεν θα τους ακολουθήσουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Η τραγωδία, δηλαδή. Να υμνείται ο επαναστάτης πριν ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο και να του κάνουν άγαλμα, να γράφονται ποιήματα για πάρτη του, ακόμα κι αν προκάλεσε καταστροφές με την επανάσταση του. 
Ο επαναστάτης είναι σύμβολο. Είναι υπεράνω γήινων μέτρων. Αξίζει θαυμασμό, έστω κι αν είναι κατώτερος των προσδοκιών. Ένας τυχοδιώκτης, παρανοϊκός, αληταράς, συμφεροντολόγος. Όλα αυτά και ό,τι άλλο αρνητικό καλύπτονται από την ασπίδα του Επαναστάτη. 

 

Η κουβέντα γίνεται μακριά από προσωπικές απόψεις. Μιλάει η πραγματικότητα. Αφήνουμε στην άκρη τα κίνητρα των επαναστατών, οι οποίοι πιθανόν είναι στημένοι, αλλά και άδολοι οραματιστές. Μιλάει το αποτέλεσμα της επανάστασης. Το ταμείο της δουλειάς. Η επανάσταση περιμένει στη γωνία τον επαναστάτη και τον ξεφτυλίζει. Δεν τον εκθέτει απλά, τον κάνει μπουρδέλο.

Ο Σαρλ ντε Κουλόμπ είναι επαναστάτης της επιστήμης, όχι της «πολιτικής». Ο μεν επαναστάτης του λαού, τελικά, βάζει τον κοσμάκη στην περιπέτεια διότι συνήθως η επανάσταση αφήνει πίσω της συντρίμμια. Ο δε επαναστάτης επιστήμων που δεν ησυχάζει αν δεν βρει το καινούργιο, το νέο, με την προσωπική του επιτυχία σε πιάνει αιχμάλωτο στην αιωνιότητα. Γιατί;

Επειδή σήμερα π.χ. δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ηλεκτρισμό. Ανακαλύφτηκε ο ηλεκτρισμός; Αν δεν διαθέτεις ηλεκτρισμό είσαι πίσω, αν δεν είσαι «νεκρός». Ένα τίποτα, ένας ακινητοποιημένος όρθιος μαλάκας. Ποιος ευθύνεται για τούτη τη διαχρονική σκλαβιά; Όχι, βέβαια, η επανάσταση για μια της πλάκας ιστορία καλύτερη ζωή, αλλά η επιστημονική έρευνα. Φτάσαμε στον Charles Augustin de Coulomb, που γεννήθηκε Ιούνιο του 1736.

Γίνεται η περιβόητη Γαλλική Επανάσταση το 1789 και ο στρατιωτικός μηχανικός, γιος επιθεωρητή των βασιλικών κτημάτων και μητέρας από πλούσια οικογένεια εμπόρων, λέει στα επαναστατημένα αδέλφια του: «Παραιτούμαι από κρατικός υπεύθυνος στις πηγές και στα ύδατα». Και αποσύρθηκε στο κτήμα του, κι εκεί συνέχισε το ψάξιμο. Τα πειράματά του.

Νόμος του Κουλόμπ, λέμε. «Κουλόμπ» είναι η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου. Μέχρι πριν 250 χρόνια γνωρίζαμε τι είναι ηλεκτρισμός, ποια αντικείμενα, ποια μέσα έχουν ηλεκτρισμό. Δεν γνωρίζαμε να μετράμε την ποσότητα του ηλεκτρισμού.

Άνοιξε ο δρόμος της σχέσης του ηλεκτρισμού με την βαρύτητα όταν ο Γάλλος μηχανικός και φυσικός Σαρλ Κουλόμπ απόδειξε ότι η δύναμη του ηλεκτρισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης. Ο ιδρυτής της μαθηματικής θεωρίας του στατικού ηλεκτρισμού εξήγησε την έλξη και την απώθηση ανάμεσα στα ηλεκτρισμένα φορτία με τους μαγνητικούς πόλους. Πέθανε το 1806, σα σήμερα 23 Αυγούστου.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...