ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

 
Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του, σα σήμερα 2 Σεπτεμβρίου, το 2021. Διακόσα χρόνια να περάσουν ο Μίκης Θεοδωράκης δεν πρόκειται να πεθάνει. Νταηλήκι. Έτσι είναι. Ο μεγάλος, ο αληθινά μεγάλος, δεν περιμένει στη ζωή και στο θάνατο, παρακλητικά και εκβιαστικά, να τον αναγνωρίσει το πόπολο. Επιβάλει το μέγεθος του ο μεγάλος, θέλεις δεν θέλεις. Αριστερός είναι ο Θεοδωράκης και δεν ρωτάει τον δεξιό πόσο τον μετράει. Το εκτόπισμα Μίκης Θεοδωράκης το αποφασίζει ο ίδιος.    
Δεν παίζεται ο Μίκης. Ένας είναι ο Μίκης, ο μέγιστος των Ελλήνων, μετά τον πόλεμο. Αυτό λέει η ζυγαριά. Δεν εκτιμάς στον καθένα μονάχα με την αξία του, αλλά και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Παγκόσμιας κλάσης αξία ο Θεοδωράκης, περισσότερο από κάθε άλλον, καλλιτέχνη και πολιτικό, επιστήμονα και στρατιωτικό, ιεράρχη και αθλητή, επηρέασε πολιτιστικά τον Έλληνα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε Σεφέρη και Ελύτη. Και Ρίτσο (φώτο). Κι άλλους ποιητές, Λειβαδίτη, Γκάτσο, Χριστοδούλου, Βάρναλη, Ελευθερίου, Αναγνωστάκη. Αυτός ο τόπος, ειδικά η Ελλάδα, δεν έχει σταματήσει να γεννάει ποιητές. Και φιλοσόφους. Επόμενο. Η αντίδραση στην σκουπιδοπαραγωγή.
Μουσική έγραψε ο Μίκης, όχι τραγούδια για την Eurovision. Σε παρακαλώ. Καμία σχέση με τα φερμένα από Δύση και Ανατολή αρκουδιάρικα δήθεν μουσικά μπερδέματα, ηλεκτρονικά, σεξοτράγουδα. Κι άλλα, με ελληνικό στίχο, καψουροειδή, τραγούδια της πίστας και της νύχτας.
Δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει τη προσφορά, τη δωρεά του Μίκη Θεοδωράκη, όταν έβαλε στο στόμα απλών ανθρώπων στίχους ποιητών. Τεράστιο πράμα αυτό. Κι εγώ βάζω μουσική σε ποίημα, υψηλής ποιότητας. Θα το κάνω σουξέ; Επιτυχία. Θα το βάλω στο στόμα του αλλουνού; Θα με τραγουδήσουν στην ταβέρνα, στη γιορτή, στο πανηγύρι;
Το μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος του Μίκη Θεοδωράκη είναι η καψούρα της πολιτικής. Η αρρώστια της πολιτικής. Από πιτσιρίκι έφαγε την ένεση στο μπράτσο. Όχι! Όχι, αυτό δεν είναι κακό. Η γκέλα που έγραψε προσωπικά σε βάρος του και σε βάρος της Ελλάδος είναι ότι μπλέχτηκε με τα κόμματα αυτός ο μοναδικός Έλληνας, λόγω της πολιτικοποίηση και την κομματικοποίηση του. Μια ζωή μπαινόβγαινε στα κόμματα. Συναλλασσότανε με σκουπίδια, δηλαδή.
Το φοβερό δεν είναι το ύψος του, στα 1 μ.95, αλλά τα μαλλιά του. Γεννήθηκε Ιούλιο του 1925 και μέχρι να πεθάνει, στα ενενήντα τόσο χρονώ είχε μαλλί 25χρονου. Πυκνή και ισχυρή τρίχα στο κεφάλι του. 
Λέω δεν παίζεται ο Μίκης, γιατί; Διάβασα προχθές μία από τις 17.874 συνεντεύξεις που έχει δώσει, πάντα ποταμός. Λέει: «Το όραμα μου είναι μια ουδέτερη Ελλάδα, κέντρο Ειρήνης και πολιτισμού». Είπες τίποτα; Σ' αυτή την ηλικία και έχει όραμα, μάλιστα όχι προσωπικό.
Διαβαστε ακομα: