Η ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ

 
Ζυλιέτ Γκρεκό. Η μοιραία. Η μυστηριώδης. Η γυναίκα. Αυτή που είναι αδύνατο να 'ναι το λιγώτερο απ' ό,τι υπόσχεται το αινιγματικό της πρόσωπο. Το μελαγχολικό, το γαλήνιο, και με εσωτερικότητα που παραπέμπει στον πανηδονισμό.

 

Μυθική τραγουδίστρια, έγινε και ηθοποιός στο σινεμά, είχε σουξέ. Έκανε τρεις γάμους με επώνυμους καλλιτέχνες, ξάπλωσε με πολλούς εραστές, όχι μόνον όσους αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, του 1982.
Γνώρισε πολλά. Κι εσύ, ο κάποιος, ο απαιτητικός της ζωής, ένας από τα εκατομμύρια στη γη, που ήταν απίθανο να την γνωρίσεις, θα φύγεις απ' αυτόν τον κόσμο με το παράπονο ίσως πως στις θεές, στις μάγισσες, σε θηλυκά ξεχωριστά, δεν έγινες ποτέ, έστω και για μια στιγμή μονάχα, κομμάτι στην πλούσια σε δράση και περιπέτειες ζωή τους.

 

 

Γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1927 από Κορσικανό πατέρα. Η πιο μεγάλη επιτυχία της Ιουλιέτας Γκρεκό είναι η αποθέωση της από τη γαλλική διανόηση. Έγινε η ιέρεια των υπαρξιστών. Και σύμβολο της αριστεράς. Κάτι έβλεπαν επάνω της τα ιερά τέρατα, οι Ζαν Κοκτώ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Ζαν Ζενέ, όλοι εκείνοι οι πνευματικοί άνθρωποι που τους ενέπνεε η φιγούρα της Γαλλίδας τραγουδίστριας. Στη σκηνή επάνω πάντα ήταν ντυμένη στα μαύρα.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ζυλιέτ τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα. Κουλτουριάρα η κυρία. Κι όσοι επισκέφθηκαν το Ναό ανάμεσα στα πόδια της συμφώνησαν ότι κι αυτός ήταν κουλτουριάρης.
Στα γενέθλια της, στα 85 χρόνια της έδωσε συναυλία σε παρισινό θέατρο. Ο θρίαμβος! ''Είμαι ευτυχισμένη... '' είπε την εποχή που ξεκίνησε την πάλη με τον καρκίνο η αθεράπευτη καπνίστρια. ''Το μόνο που με λυπεί είναι ότι δεν έχω ούτε έναν φίλο νεώτερο μου, ένας ένας έχουν πεθάνει.... ''. Το εννοούσε. πως ήταν επόμενο να είχε πεθάνει κι αυτή πριν χρόνια. Τελικά, πέθανε στο Σαιν Τροπέ, το 2020, σα σήμερα 23 Σεπτεμβρίου.

 

Τον Φεβρουάριο του 2015 η τότε 88χρονη Ζυλιέτ Γκρεκό ξεκίνησε περιοδείες εκτός Γαλλίας, τραγούδησε και στο ''Παλλάς'', την συνόδευε στο πιάνο ο τρίτος σύζυγός, Μετά από 50 χρόνια ξανά στην Αθήνα, την εμφάνισή της στην ''Αθηναία''.
Αιωνία η μνήμη της. 
Διαβαστε ακομα: