ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ

 
''Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος''. Τι είναι αυτό; Μία ευχή είναι και τη λέει χωρίς να γνωρίζει τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιεί. Πως, λοιπόν, να ''πιάσει'' η ευχή, όταν αυτός που την κάνει δεν ξέρει τι λέει. Ποιος είναι στο φινάλε; Δεν έχει τη δυνατότητα, ίσως και την διάθεση, να ικανοποιήσει την ευχή. Ασφαλώς αυτός που εύχεται δεν έχει το μέσο και τίποτα κολλητηλήκια με την ουράνια παρέα, κάπου εκεί υψηλά, πίσω από τα σύννεφα, ώστε να διαθέτει τη δύναμη π.χ. να εμποδίζει καρκίνους, ντεραπαρίσματα στην εθνική οδό, πλημμύρες, σεισμούς, καταποντισμούς.

 

Έτσι είναι. Κάνω ευχή σημαίνει ζητάω την επέμβαση τρίτων πίσω από τα άστρα. Κάποιων υπεράνω από εσένα, με την ελπίδα να με λάβουν υπ' όψιν. Σε ποιον, λοιπόν, απευθύνεται κανείς όταν κάνει μία ευχή, όχι μία κατάρα; Να δράσουν οι δυνάμεις του καλού, όχι του κακού.
Τα ζώα του χριστιανισμού άλλαξαν την ουσία της λέξεως Δαίμων, Δαιμόνιο. ''Τον Διάολο μέσα του έχει'' λένε. ''Είναι δαιμονισμένος'' λένε. Δεν λένε π.χ. ''Έχει μέσα του τον άγιο Φανούριο'', τον άγιο Σουλπίκιο, τον άγιο Ιλάριο.

 

 

Δεν λένε δαιμονισμένο, δαιμόνιο όποιον κυνηγάει τα εξαπτέρυγα στους επιτάφιους, ετοιμάζει την κολυμπήθρα στα βαπτήσια, σβήνει κεριά στον όρθρο και τον εσπερινό. Εννοούν ότι ο χριστιανικού τύπου είναι τύπος ήρεμος, άχρωμος, ουδέτερος. Ενώ ο αληθινά δαιμόνιος βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Μέσα στον καθένα κυκλοφορεί και το καλό δαιμόνιο, όπως και το κακό. Δεν υπάρχει μόνον κακό, υπάρχει και το καλό δαιμόνιο.
Εωσφόρος τι θα πει; Ο φέρων το φως, το έως, την αφύπνιση, τη δημιουργία. Κι αυτόν που αφυπνίζεται τον κάνανε με τρία κέρατα, με ρουθούνια τεράστια, να βγάζει φωτιές από πίσω. Λάθος, κύριοι, ο δαιμονικός δεν είναι διαβολικός. Κακώς, κάκιστα ταυτίζουν τον ενεργητικό με τον κακό.

 

Φοβερά πράγματα. Κάνανε εφιάλτη, πνεύμα του κακού, της καταστροφής, ποιον; Αυτόν που φέρνει την εγρήγορση, τη δράση. Τον φίλο και προστάτη τον κάνανε εχθρό. Και λαμογιάρουν χριστιανικά μ’ αυτόν που φροντίζει το φάρδος, την κωλοφαρδία, την καλή τύχη, την ευ-τυχία. Πήρες χαμπάρι; Ζήτημα τύχης.

Διαβαστε ακομα:

ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΝΕ ΡΟΜΠΟΤ