ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΙΧΟ

 

Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στη ζωή. Κανένας. Ούτε ο Θεός. Κανένας. Σκέτες σαχλαμάρες είναι αυτές να αγωνισθούμε, να παλαίψουμε, όλοι μαζί, να ξεσηκωθούμε, να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.

Το Νο1 βιβλίο στον πλανήτη, το πιο πολυδιαβασμένο, ένα αληθινό αριστούργημα λογοτεχνίας, κορυφαίο έργο διαχρονικά, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε κολοσσούς του λόγου, της μουσικής, της τέχνης γενικά, είναι ο Δον Κιχώτης. Οι πάντες αναγνωρίζουν την οικουμενικότητα του χαρακτήρα αυτού του δραματικά μαλάκα, του Δον Κιχώτη.

Ξυπνήστε! Με την ευκαιρία ότι σα σήμερα στις 16 Ιανουαρίου, το 1605, κυκλοφόρησε ο Α’ τόμος του Δον Κιχώτη, ταιριάζει τούτο το ερώτημα: Πότε, ρε, θα ξυπνήσει ο άνθρωπος; Η απάντηση: Ποτέ. Υπάρχει κι άλλη απάντηση; Προς τι το ερώτημα, όταν ο άνθρωπος είναι ξύπνιος.

Βρίζουν τους πολιτικούς γιατί δεν γίνεται καλύτερη η ζωή τους. Θαρρούν πως είναι εύκολο να αλλάξει ο άνθρωπος και η προαποφασισμένη από τα πριν ζωή του. Μετά από χιλιάδες χρόνια δεν έχουν πάρει πρέφα το απλούστερο. Η όποια ζωή του ανθρώπου, και οι όποιες κοινωνίες των ανθρώπων, δεν είναι προϊόντα αόρατων δυνάμεων, σκοτεινών και εχθρικών, αλλά γεννήματα της ανθρώπινης φύσης. Εσύ, κύριε, είσαι ο Δον Κιχώτης. Εσύ, κύριε μαλάκα, είσαι και ο Δον Κορλεόνε. Και ο Δον Ζουάν. Ο αιώνιος Δον μαλάκας.

Ψευτοαριστοκράτης είναι ο Δον Κιχώτης, ένας ψευδοϊππότης, μεγαλομανής και βυθισμένος στις ψευδαισθήσεις, ικανός να μιμηθεί κατορθώματα ηρωικά, χωρίς στιγμή να εγκαταλείπει τις φαντασιώσεις του, να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Ένας αδιόρθωτος αφελής είναι ο Δον Κιχώτης. Πολεμάει κόντρα στην πραγματικότητα, αν είναι δυνατόν. Δεν ζει την πραγματικότητα. Αρνείται την πραγματικότητα, θέλει να την... αλλάξει. Φοβερή τραγωδία του γελοίου ανθρώπου. Να προσπαθεί να αλλάξει τον ίδιον τον άνθρωπο. Να θέλει να ανατρέψει την ίδια την Ιστορία. Είναι σα να σπρώχνει τοίχο κτισμένο από μπετόν.

Και ο μαλάκας ο κόσμος γελάει με τις παλαβομάρες του Δον Κιχώτη. Γελάστε, αρχιμαλάκες. Γελάστε, παλιάτσοι. Αν δεν γελάτε, τότε είστε επικίνδυνοι, ικανοί να καταργήσετε τις δονκιχωτικές θρησκείες και ιδεολογίες σας.
Διαβαστε ακομα:

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΙΟ ΑΓΑΘΙΑΡΗ