ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 
''Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή, αλλά στη γλώσσα''. Τι είπε! Για ξαναδιάβασε το. Ξεκάθαρο είναι αυτό που λέει και τεράστια αλήθεια, αλλά κάνε τον κόπο να το ξαναδιαβάσεις. Και άμα το χωνέψεις, μετά, να το συζητήσουμε.
Ένας Έλληνας το είπε. Έλληνας είναι έννοια διεθνιστική, παγκόσμια και διαχρονική. Έλληνας, αληθινός Έλληνας είναι αυτός που έχει ασπαστεί, μάλλον έχει δεχθεί ότι με την ελληνική σκέψη ο άνθρωπος είναι ικανός να προχωρήσει πνευματικά. Έλληνας είναι όποιος αναγνωρίζει τον ελληνικό πολιτισμό, είτε γεννήθηκε στην Ελλάδα, είτε μακριά από την πατρίδα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, και δεκάδων, εκατοντάδων φιλοσόφων και επιστημόνων. Έλληνας είναι και ο Γερμανός και ο Κογκολέζος, ο Γάλλος και ο Αυστραλός. Και να μην είναι Έλληνας ο γεννηθείς από Έλληνες στα Ταμπούρια ή στην Αθήνα, μέλος της Θύρας 7 και 13.
Το επαναλαμβάνω: ''Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή, αλλά στη γλώσσα''. Τι είπε! Είπε πως ο ελληνισμός συνεχίστηκε και δεν τον κουβάλησαν οι πολίτες της Ελλάδος, οι έχοντες την ελληνική υπηκοότητα. Ο κύριος παράγοντας του  ελληνισμού είναι η γλώσσα. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν είχε θαφτεί, είχε εξαφανιστεί η γλώσσα, αυτή που ακόμα τσάτρα πάτρα μιλάνε στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε η συνέχεια. Ελληνισμός θα υπήρχε, και πως είναι δυνατόν να προσπεράσει κανείς το Φως, την πνευματική απογείωση του  δίποδου, όμως δεν θα υπήρχε ''Συνέχεια'', δηλαδή το ''δικαίωμα'' του νεοέλληνα για το παρελθόν του.
Στον Έλληνα Roderick Beaton ανήκει η φράση. Ένας από τους πολλούς, αμέτρητους αλλοδαπούς πανεπιστημιακούς είναι ο Σκωτσέζος καθηγητής της ελληνικής και βυζαντινής Ιστορίας, που το 2019 ονομάστηκε Ιππότης του Τάγματος Τιμής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ελληνιστής, και βιογράφος του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, Ρόντρικ Μπήτον γεννήθηκε το 1951 στο Εδιμβούργο και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Έχει γράψει 30 βιβλία για την Ελλάδα και έχει κάθε δικαίωμα να λέει ''Είμαι Έλληνας''.
Διαβαστε ακομα:

ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΒΡΕΞΕ... ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ