Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Συμπληρώθηκαν 180 χρόνια από το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του ήρωα της Επανάστασης του 1821, για τη ζωή του οποίου έχουν γραφτεί τόσα και τόσα. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν πως τον προειδοποίησε το ένστικτο του για το τέλος της ζωής του. Του έδωσε έτσι την ευκαιρία να προετοιμαστεί, όπως προετοιμάζεται σήμερα κάποιος που θέλει να μεταναστεύσει.

Τι έκανε ο γέρος του Μωριά; Περιόδευσε σ' όλον τον Μοριά, και αποχαιρετούσε εχθρούς και φίλους ζητώντας συγχώρεση. Στη συνέχεια πέρασε από την Ύδρα και τις Σπέτσες και συμφιλιώθηκε με τον Κουντουριώτη. Συγχώρεσε ακόμα και τον Σχινά, τον υπουργό Δικαιοσύνης που την περίοδο της δίκης του πίεζε για την καταδίκη του. Τρεις μέρες πριν από το θάνατο του, δηλαδή την πρώτη Φεβρουαρίου 1843, πάντρεψε το γιο του Κολίνο με την εγγονή του άλλοτε ηγεμόνα της Βλαχίας πρίγκιπα Καρατζά. Ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του.

Ο Κολοκοτρώνης διασκέδασε με απίστευτη ζωτικότητα. Δύο ημέρες αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου, παραβρέθηκε στον μεγάλο χορό των ανακτόρων, όπου εντυπωσίασε τους πάντες με το κέφι και τη ζωντάνια του. Με δική του παράκληση ο βασιλιάς έδωσε εντολή στους μουσικούς να παίξουν ελληνικούς χορούς.

 

Πολύ ευδιάθετος, ο γέρος του Μωριά χόρεψε και ξαναχόρεψε με τις κυρίες των τιμών, ενώ στην φιλική παρατήρηση του Αναγνώστη Δεληγιάννη ότι είχε πιει λίγο παραπάνω, απάντησε ότι ήθελε να διασκεδάσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Ο Κολοκοτρώνης επέστρεψε στο σπίτι του λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά με το που ξάπλωσε για να ξεκουραστεί έπαθε εγκεφαλική συμφόρηση. Ειδοποιήθηκαν αμέσως οι καλύτεροι γιατροί της εποχής Γλαράκης, Ρέζερ και Οικονόμου. Μάταια όμως. Ο ήρωας πέθανε στις 11 το πρωί , σα σήμερα 4 Φεβρουαρίου, του 1843

Διαβαστε ακομα:

ΜΙΑ ΤΣΟΥΧΤΕΡΗ ΜΕΡΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥΣΚΙΝ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ