Ο ΑΚΟΛΑΣΤΟΣ ΛΟΡΔΟΣ

 

Ο λόρδος Βύρων ήταν αδελφή; Γνωστό, πασίγνωστο ότι ο μέγας φιλέλλην το γυάλιζε το πόμολο που και που. Γιατί, όμως, κάποιοι αρχιμαλάκες φαγώνονται αν τον έπαιρνε, αν ήταν ομοσέξουαλ, μπαϋσέξουαλ ο Μέγας Αλέξανδρος; Μέγας είναι και ο Βύρων, αυτή η συναρπαστική προσωπικότητα με τη σούπερ περιπετειώδη ζωή. Στα παπάρια μου αν η Ιστορία δεν τον κατέγραψε Μέγα τον Βύρωνα, όπως έκανε για εκείνον τον γελοίο μαλάκα τον Ναπολέοντα.

Έναν γραφικό τύπο, τον Ναπολέοντα, τον είδαν Μέγα και τον άλλον μεγάλο του προπερασμένου αιώνα, τον λόρδο Βύρωνα, τον άφησαν απ’ έξω. Όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν ότι Ναπολέων και Βύρων είναι οι δυο τεράστιες φιγούρες που έκλεψαν την παράσταση του 19ου αιώνα. Μιλάμε σοβαρά. Ο Κορσικανός στρατηγός, πέρα από την υψηλή του κλάση, πέρα από τις προσωπικές του στρατιωτικές επιτυχίες, ήταν ένα νούμερο, ένα φαιδρό πρόσωπο.

Γραφικός και ο Χίτλερ. Στην εποχή του τον έπαιρναν σοβαρά, ουδείς τον έβλεπε ως φιγούρα κόμικ. Τελικά, επιβλήθηκε σαν ένας άλλος κινηματογραφικός Λουί Ντε Φυνές, Τζέρυ Λούις, Μπομπ Χοπ. Ακόμα, όμως, και ως εραστής, όχι μόνον πολιτικός και στρατιωτικός, ο Χίτλερ ήταν πολύ καλύτερος, πιο αξιοπρεπής, από τον σαχλαμάρα τον Βοναπάρτη, ένας χωρίς ανταγωνισμό ξεφτύλας με τις γυναίκες.

Και στην Ελλάδα είναι υποτιμημένος ο κατά τον Γεώργιο Δροσίνη ‘’Λευκός Κύκνος του Βορηά που θέλησε να γίνει Αητός’’, λέω για τον Μπάυρον, αυτόν τον γίγαντα για τον οποίον κάποια μουνόπανα Έλληνες όλο ρωτάνε αν είναι η όχι αδελφή. Το ίδιο και με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ναι, κύριε, ο Βύρων πήγαινε και με άνδρες. Το αναφέρουν κανονικά οι Άγγλοι στις εγκυκλοπαίδειες τους, όμως χωρίς να υποτιμούν το μεγαλείο του ποιητικού του έργου το οποίο διδάσκεται σ’ όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια.

Να ήταν μόνον ο Δροσίνης που τραγούδησε με την ποίησή του αυτόν τον φοβερό άνθρωπο, τον λόρδο Βύρωνα; Και ο Καρυωτάκης τον ύμνησε, και ο Γρυπάρης, και ο Κωστής Παλαμάς στον Πήγασό του, και ο Ανδρέας Κάλβος τα έδωσε όλα στον Βρετανική Μούσα του.

Μέγας ο Ναπολέων διότι άναψε τη φωτιά της επανάστασης σ’ όλη την Ευρώπη. Μέγας και επαναστάτης και ανατροπέας καθεστώτων ο αυτοκράτωρ της Γαλλίας κι όχι Μέγας ο Σκωτσέζος ποιητής Βύρων, ο μεγαλύτερος του αιώνα του, αυτός ο ακόλαστος, ο εκκεντρικός, ο αρνητής της τάξης του, της αριστοκρατίας. Γεννήθηκε Ιανουάριο του 1788 και πέθανε το 1824, σα σήμερα 19 Απριλίου
Διαβαστε ακομα:

ΧΑΡΤΟΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ