ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ Η DAME

 
Το πρόσωπο της δεν είναι μπρίτις. Την έβλεπες και θαρρούσες πως μόνο Βρετανίδα είναι, αίμα μπαστσρδεμένο, καταγωγής κάπου Μογγολία ή οι προπαππούδες της ήταν Εσκιμώοι, γεννημένοι σε ιγκλού, σε χιονόσπιτο. Πέρα από τα επιθετικά και 'εξωευρωπαϊκά'' χαρακτηριστικά της, αυτό το ύφος! Σου κόβει τη φόρα, σε κάνει προσεκτικό, τουλάχιστον πριν την πλησιάσεις.  

Στα 80 της χρόνια, και αφού είχε αποσυρθεί από το θέατρο 25 χρόνια πριν, η κυρία επέστεψε να παίξει βασιλιά Ληρ! Γυναίκα με τα όλα της σε ρόλο ανδρικό, όχι απλά σαιξπηρικό. Κάτι περισσότερο, να υποδυθεί τον Ληρ. Η Γκλέντα Τζάκσον έχει πάρει δύο Όσκαρ στο σινεμά και από σήμερα πάτησε το 88ο έτος της ηλικίας της. Γεννήθηκε το 1936, σα σήμερα 9 Μαίου.

Γυναίκα. Το μέγεθος. Η προσωπικότητα. Άνδρας με παρτίδες έτσι κι αλλοιώς με γυναικάκια, με φτηνοπράματα, με εύκολες γκομενίτσες και χαζοχαρούμενες κυρίες, έτρωγε χώμα αν ήθελε να παίξει μπάλα με την Γκλέντα Τζάκσον. Σε οποιοδήποτε σπορ.

Υπουργός στην κυβέρνηση του Τόνυ Μπλαιρ και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να... παραιτηθεί. Κακώς μπήκε η Αγγλία στον πόλεμο του Ιράκ, του είπε η Τζάκσον, η οποία από το 1992 εκλεγόταν βουλευτίς του εργατικού κόμματος. Αποχώρησε από την πολιτική το 2010, διότι την πήραν τα χρόνια. Η προχωρημένη ηλικία δεν την εμπόδισε να ερμηνεύσει ένα θηριώδη ρόλο, ανδρικό, τον βασιλικό, τον Ληρ στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.

Στο θέατρο Old Vic, στο επιβλητικό και υποβλητικό αυτό κτίριο όπου δίνει τις παραστάσεις του το εθνικό θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια, έκανε το comeback η dame Glenda Jackson.  Τίτλος ευγενείας η «νταίημ», αντίστοιχη του sir στους άνδρες. Χρίστηκε Dame για την προσφορά της κόρης του οικοδόμου στην τέχνη, όχι στην πολιτική.
Την πρωτοείδα στο σινεμά πριν χρόνια πολλά και φοβήθηκα το μάτι της. Δεν σε βλέπει απλά, σε ακτινογραφεί, σε κόβει φέτες. Με ακαταμάχητη απόκρυφη θηλυκότητα. Ήταν στο έργο «Ερωτευμένες Γυναίκες» βασισμένο σε μυθιστόρημα του Λώρενς, του συγγραφέα του Εραστή της Λαίδης Τσάτερλυ. Αυτός ο ρόλος της έδωσε το πρώτο Όσκαρ. Πρώτου ρόλου Όσκαρ πήρε και το 1973. Ο σύζυγος της την άντεξε 18 χρόνια, τόσο κράτησε ο μοναδικός της γάμος.
Διαβαστε ακομα: