ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΚΑΠΕΛΙΝΟ

 
Μέσα 19ου αιώνα στην Αθήνα. Εκατοντάδες φοιτητές στους δρόμους με ψάθινο καπέλο όλοι τους στο κεφάλι. Ενάντια στον βασιλιά Όθωνα, οι μαχητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκινούν από το Πεδίον του Άρεως. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως τις λένε σήμερα, για τις συνταγματικές ελευθερίες. Στις 25 Μαρτίου το 1859 χιλιάδες προκηρύξεις πετάχτηκαν στον αέρα, να καταγγείλουν τον απολυταρχισμό του στέμματος και της κλίκας του.

Ο Φαναριώτης ρομαντικός ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος (1803-1863) επανεκδίδει το ποίημά του «Ο Περιπλανώμενος» και κάνει έντονη κριτική στον Όθωνα και την σύζυγο του Αμαλία. Συλλαμβάνεται, δικάζεται και φυλακίζεται. Εκείνες τις ημέρες βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα ο διάσημος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμά, ο υιός (1824 -1895), και για την καταδίκη του Σούτσου είπε «Σφραγίστηκαν τα χείλη της ελευθερίας».

Οι νεανικές διαδηλώσεις στις 10 Μαΐου σα σήμερα, το 1859, πέρασαν στην Ιστορία σαν τα «Σκιαδικά». Γιατί; Το ψάθινο καπέλο, ελληνικής κατασκευής, το «σκιάδι», ήταν το «σήμα κατατεθέν» της οργανωμένης δημοκρατικής νεολαίας που δεν γούσταρε το θρόνο. Επειδή, λοιπόν, οι φοιτητές ήταν με το καπελίνο το προστατευτικό από τον ήλιο, και έκανε σκιά στο πρόσωπο, οι διαδηλώσεις αυτές ονομάστηκαν τα «Σκιαδικά». Και θεωρούνται η αρχή του αντιστασιακού και αντιεξουσιαστικού πνεύματος που μέχρι σήμερα εμφανίζεται στα πανεπιστήμια.

Διαβαστε ακομα:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ Η DAME