Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ APPLE

 
Γιατί ονομάστηκε “Apple” η εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που ίδρυσαν το 1976 ο μέγας Steve Jobs με τον Steven Wozniak; Γιατί η εν λόγω αμερικανική εταιρεία με τα τερατώδη κέρδη, από την παραγωγή των ipod και iphone έχει σήμα κατατεθέν το μήλο; Επειδή ακριβώς πριν από 69 χρόνια, σα σήμερα στις 7 Ιουνίου, το 1954, αυτοκτόνησε τρώγοντας ένα δηλητηριασμένο με κυάνιο μήλο ο Βρετανός μαθηματικός Alan Matheson Turing, ένας από τους “πατέρες”, αν όχι ο “πατέρας” των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ανθρώπινη τραγωδία. Ομοφυλόφιλος ο επιστήμων, έκαναν ρεζίλι αυτό το σοβαρότατο άτομο σε εποχή που οι gay στην Αγγλία θεωρούνταν εγκληματίες. Τον πέρασαν από δίκη, τον ευνούχισαν με τρόπο χημικό, χημειολογικό, και τον κατέστησαν σεξουαλικά ανίκανο. Δεν άντεξε και το άλλο, ότι άρχισε να “αποκτάει” στήθος λες να ήταν γυναίκα.

 

Άνδρας ήταν, όχι γυναίκα. Ομοφυλόφιλος, όμως άνδρας. Και ο άνδρας στα 42 του χρόνια οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Προβληματίστηκε με ποιο τρόπο να βάλει τέλος στη ζωή του και κατέληξε να το κάνει μ' ένα μήλο. Μια “έμπνευσή” του από το παραμύθι της Χιονάτης, που του άρεσε από πιτσιρικάς.
Σίγουρα για να μη θεωρηθεί ότι είναι υπέρ των gay μία θηριώδης πολυεθνική. η “Apple”, η αμερικανική εταιρεία της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, η πρώτη σε κέρδη στον κόσμο, ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι πήρε το όνομά της από το “μήλο” του Άλαν Τούριγκ, του Λονδρέζου μαθηματικού του οποίου την ομοφυλοφιλία κάρφωσε ο εραστής του. Ο μακαρίτης Στηβ Τζομπς, ο ιδρυτής της Apple σε ένδειξη αναγνωρίσεως της επιστημονικής προσφοράς του Τούρινγκ, βάπτισε “Μήλο” την εταιρεία, επειδή μ' ένα τέτοιο δηλητηριασμένο φρούτο αυτοκτόνησε ο μαθηματικός που από το 1942 κατασκεύασε τη μηχανή “Κολοσσός”, για λογαριασμό του πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας του. Ένα “πράμα” που έπιανε μισό δωμάτιο και αποτέλεσε τον πρόγονο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

“Οι μηχανές σκέπτονται!” είπε ο Τούριγκ. Συνεργαζόταν με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας στο β' παγκόσμιο πόλεμο, ως ειδικός να αποκωδικοποιεί την επικοινωνία των ναζιστών. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τη Μηχανή “Αίνιγμα” για να στέλνουν κωδικά μηνύματα και ο Τούριγκ έφτιαξε το αντικόλπο, με τον “Κολοσσό”.

“Δεν νομίζω ότι έκανα κάτι κακό...” είπε όταν τον συνέλαβαν με την κατηγορία ότι είναι ομοφυλόφιλος το 1952. Δικάσανε τον διαπρεπή επιστήμονα, τον πατριώτη κρυπτογράφο, τον ευνουχίσανε, τον “υποχρέωσαν” να αυτοκτονήσει στα 42 του χρόνια.

Ο Alan Mathison Turing ήταν ο τελευταίος μαθητής στην τάξη του. Δεν τον τραβούσαν τα φιλολογικά μαθήματα, λατινικά, θρησκευτικά. Από τα 13 φάνηκε η κλίση του στα μαθηματικά και αργότερα στην αστρονομία, στη χημεία. Για τον κρυπτογράφο Alan Turing γυρίστηκε η ταινία Το Παιχνίδι της Μίμησης, το 2014, με τον σπουδαίο Μπένεντικτ Κάμπαρμπατς και την Κίρα Νάιτλυ.

Διαβαστε ακομα:

ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ