ΑΔΩΝΙΣ, ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

 
Η παρθένα μάζευε λουλούδια σε λειβάδι με τις φιλενάδες της. όταν ξεπετάχθηκε μπροστά της ο Πλούτων, ο βασιλεύς του Κάτω Κόσμου και την άρπαξε. Μύθος, λένε. Πώς το γνωρίζουν ότι δεν είναι αληθινό γεγονός; Όσα αναφέρονται στα θρησκευτικά βιβλία είναι πραγματικές ιστορίες και από την άλλη παραμυθάκια και συμβολισμοί είναι όσα ανήκουν στο χώρο, λέει, του Μύθου. Έτσι το 'χουν. 
 
Τέλος πάντων. Η Περσεφόνη, η αρπαγή της από τον Άδη και η συμφωνία του με τον αδελφό του, με τον Δία, να ανεβοκατεβαίνει στη γη η κόρη της Δήμητρας, συμβολίζει τον κύκλο ζωής, τον ερχομό κάθε χρόνο της Άνοιξης, της βλάστησης και τα λοιπά.

 

Ίδιος συμβολισμός με την Περσεφόνη και το στόρυ με τον Άδωνι. Ποιος είναι αυτός; Φοινικική θεότητα, πεθαίνει κι αυτός και ξαναγεννιέται. Το όνομά του το πήρε από τον Άδωνι ποταμό, που πέφτει σε λιμάνι της Φοινίκης. Στην ελληνική μυθολογία ο Άδωνις είναι γκόμενος βασιλικής καταγωγής. Τον βλέπανε τα κορίτσια και λοιώνανε. Τον κουσουμάρησε και η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και τον αγκάζαρε για πάρτη της.

Δεν αποκλείεται κάπου κρυμμένος να 'ναι και ο Άδωνις. Να κοσμεί η εικόνα του έναν βασιλικό τάφο, σε κάποιο ψηφιδωτό, στο φοβερό Τάφο στην Αμφίπολη, όπως η Περσεφόνη. Γιατί και ο Αδωνις ανεβοκατεβαίνει στη γη. Τον σκότωσε ένας αγριόχοιρος και για να μην χάσει το τεκνό η Αφροδίτη επειδή της έκανε ονειρεμένο σεξ, ζήτησε την μεσολάβηση του Δία. “Μπαμπά, θέλω τον Άδωνη!”.

 

Φοβερή γαμιάρα η Αφροδίτη. Και με ποιον δεν πηδήχθηκε. Να αναφέρω ότι γέννησε παιδιά με τα αδέλφια της, τους θεούς Ήφαιστο, Άρη, Ερμή, επίσης με τους Οδυσσέα, Αγχίστη, Βούτη. Εραστές της ανάμεσα σε αμέτρητους άλλους ο πανέμορφος Φαέθων και, όπως είπαμε, ο Άδωνης, ο οποίος μετά από συμφωνία με Δία και Πλούτωνα, ανασταινότανε κάθε καλοκαίρι για να κάνει τις τσάρκες του στη γη

Διαβαστε ακομα:

Μ' ΑΥΤΟΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ