Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΔΩΝΗ

 
Αν όχι χρήσιμον, τουλάχιστον διασκεδαστικόν είναι να θυμόμαστε κάτι ευχάριστο και εύπεπτον από το παρελθόν. «Φιλοκαλούμεν τε γαρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας». Είναι η γνωστή ρήση του Θουκυδίδη, και την έγραψε στον Επιτάφιο του Περικλέους. Την είχε επικαλεστεί ο ελληνιστής και ελληνολάτρης έμπορος βιβλίων Άδωνις Γεωργιάδης όταν έβαλε στο στόμα του τον Γιάννη Βαρουφάκη, όταν ήταν υπουργό οικονομικών του Σύριζα. 
«Ας μην είμαστε καθώς πρέπει πια... Ο κύριος Βαρουφάκης είναι ένα ψώνιο. Πρόκειται περί νάρκισσου. Ψυχασθενική περίπτωση. Τι να μας πει ο ποιητής! Όλη η Ευρώπη, δηλαδή, κρέμεται από τα... παντελόνια του Βαρουφάκη. Τέτοια υπουργάρα έχουμε! Αν τα έλεγε άλλος, θα τον έπαιρναν με ζουρλομανδύα, θα τον πήγαιναν για θεραπεία».
Το θυμήθηκα σήμερα που οριστικά χάσαμε από τη Βουλή τον σύντροφο Βαρούφ. Ευτυχώς- να λέμε-  υπάρχουν οι Ζουράρηδες και οι Γεωργιάδηδες, προσπαθούν κι αυτοί να μας διασκεδάσουν. Τι άλλο να πεις. Κάνουν show όχι σήμερα που τέλος πάντων σηκωθήκαμε στα πόδια μας, αλλά κι όταν το σχοινί ήταν περασμένο στο λαιμό.
«Δεν υπάρχει ο τύπος αυτός, είναι πέραν νοήσεως, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια υψηλά» είχε πει ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Βαρουφάκη, αφού διευκρίνισε το τσιτάτο του Θουκυδίδη: «Η μαλακία έχει την έννοια της μαλθακότητας στα αρχαία ελληνικά».
Της ευκαιρίας δοθείσης ξεστραβωνόμαστε στα ελληνικά.
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΨΗΛΕΣ ΓΚΟΜΕΝΕΣΟ