ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗ ΞΕΦΤΥΛΑ ΤΗ ΖΩΗ...

 
Το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδος! Άσε τι λένε τα λόγια δεξιά κι αριστερά, και τι τα βιβλία. Αρκεί να δεις το έργο μέσα στον Τάφο της Αμφίπολης για να καταλάβεις πόσο υψηλά είχαν φθάσει οι Έλληνες πριν από 2.500 χρόνια. Σε κάθε τομέα. Καλλιτεχνικά, αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά.
Η Αισθητική χαρακτηρίζει τον αρχαίο κόσμο της Ελλάδος. Αυτό είναι το Μέτρο. Και το Κάλλος. Και η Αρμονία. Πρώτα η υψηλή κλάση στην αισθητική των πραγμάτων. Να το πάμε και φιλοσοφικά. Και θεολογικά. Δίνανε σημασία στη Ζωή. Γι' αυτό φτιάχνανε Τάφους Ναούς. Τα δημιουργήματα τέχνης. Όταν, όμως, έχεις στη ξεφτύλα τη ζωή, τότε το ίδιο αντιμετωπίζεις και το θάνατο. Στη ξεφτύλα.

Μια πατσαβούρα είναι σήμερα ένα νεκροταφείο στην Ελλάδα. Μια ελεεινότητα. Μπαίνεις στο κοιμητήριο όπως το λέει ο κουλτουριάρικος χριστιανισμός, και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε λαϊκή αγορά. Ένα αυθαίρετο είναι ο τόπος στον οποίο ξεφορτώνουν τους πεθαμένους. Ένας χυτά, ένας σκουπιδότοπος. Χώρος αποστροφής. Όχι σιωπής, περισυλλογής. Κανένα δέος. Ξέφυγα;

Μη ξεχνιόμαστε. Σα σήμερα 8 Αυγούστου, το 2014, ο πλανήτης πληροφορήθηκε την αρχαιολογική ανακάλυψη του ταφικού μεγαλείου στο λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης. 
Διαβαστε ακομα:

Η ΜΙΝΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ