Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

 

Τέτοιες μέρες, μήνα Αύγουστο το 2014, ο πλανήτης ταρακουνήθηκε με την Αμφίπολη. Μπα!!! Το ξεχάσαμε κιόλας το έργο; Λέω για τις ανασκαφές στο λόφο Καστά, τον αρχαίο τάφο που βρέθηκε και ξανάβαλε παγκόσμια στη σέντρα την Μακεδονία, την Ελλάδα. Έλα, ρε, μεγάλε, να τα πεις όλα, εσύ, μόνον εσύ, γι' αυτό το μέγα εύρημα, που έπαιξε για εβδομάδες πρωτοσέλιδα, χωρίς να δοθεί μια ασφαλής απάντηση.

Φοβερό! Ένα κάρο πράγματα βγήκαν στον αέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, από ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλόλογους, ελληνολάτρες, όλοι με πτυχίο κι όχι. Κι όμως κανείς δεν ήταν σε θέση να μας πει ποιος είναι θαμμένος μέσα. Πότε κτίσθηκε ο τύμβος. Αν είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Γιατί υπάρχουν Σφίγγες, όπως και οι Καρυάτιδες, το πράγματι πιο εντυπωσιακό στοιχείο (φώτο). Αν ο τάφος είναι συλημένος, ασύλητος. Ποιος καλλιτέχνης τον δημιούργησε. Αν το έργο έχει αιγυπτιακή επιρροή. Αν φτιάχτηκε για να θαφτεί άνδρας ή γυναίκα. Αν πρόκειται για στρατιωτικό ή πολιτικό.

 

Ατέλειωτες οι γνώμες και οι προβλέψεις. Και επιτόπου οι διαψεύσεις σ' ό,τι υποστηρίζονταν. Γιατί αυτός ο χαμός ο ασόβαρος, όμως. Τελικά, η αγωνία ήταν να απαντηθούν τα ερωτήματα ή κάποιοι να το παίζουν talk-show; Γιατί αυτή η τρέλα να δημοσιοποιούνται γνώμες, πιο σωστά εικασίες σ΄ ένα τόσο σοβαρό εθνικής σημασίας ζήτημα. Και πάντα έπαιζε η ελπίδα στην Αμφίπολη μήπως είναι ο τάφος του στρατηλάτη Μεγάλου Αλέξανδρου.

Θυμίζω ότι η πρώτη έγκυρη αποκάλυψη είχε γίνει από τον αποδυτηριάκια. Δεν υπάρχει τάφος του Αλέκου. Όπως το είχε ζητήσει το σώμα του κάηκε.

 

Εγώ θα σου πω τι είναι θαμμένο στο μεγαλοπρεπές Ταφικό μνημείο που βρέθηκε. Άσε να μιλάνε για τον Αλέξανδρο, για την μάνα του, την γυναίκα του, τον δολοφόνο της μάνας του Κάσσανδρο, τον δολοφόνο της γυναίκας του και του γιου του Κάσσιου. Ακόμα για τον Ηφαιστίωνα, τον κολλητό του Αλέξανδρου, για τον αρχιναύαρχο του Νέαρχο, και όποιον άλλον.

Ο αποδυτηριάκιας θα πει τη μεγάλη αλήθεια. Η μαλακία των Ελλήνων. Μάλιστα, κύριοι. Αυτή είναι ενταφιασμένη. Το σήριαλ της Αμφίπολης δείχνει πόσο καραγκιόζης είναι ο νεοέλληνας, όταν τόσο ανεύθυνα, τόσο τηλεοπτικά αντιμετώπισε ό,τι πιο σπουδαίο και διαχρονικό χαρακτηρίζει το παρελθόν του. Είσαι καπετάν μαλάκας, κύριε Έλληνα, κύριε Σέληνα, όταν εδώ και 200 χρόνια δεν έχεις αντιληφθεί ότι η βαρειά σου βιομηχανία, ότι το ψωμί των παιδιών σου, ότι το μέλλον σου είναι η κληρονομιά της κλασικής αρχαιότητας.

Ένα άλλο κράτος στην Ελλάδα θα είχε θησαυρίσει με τόσες αρχαιότητες που υπάρχουν! Και θα είχε ήδη ανακαλύψει κι άλλες Αμφίπολες, γιατί κι άλλες υπάρχουν!!!

Διαβαστε ακομα:

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗ ΞΕΦΤΥΛΑ ΤΗ ΖΩΗ...