ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

 

Χοντρομαλακίες λένε οι Έλληνες, ότι οι Πέρσες ήταν βάρβαροι. Αποδυτηριάκια διαβάζεις. Όπου υπάρχει πλούτος, υπάρχει πολιτισμός. Νόμος, άγραφος. Τι να την κάνει την τέχνη ο μπατήρης και την ποίηση. Από την άλλη, όταν δεν έχει να φάει, ποια πακέτα να διαθέσει για έρευνα και τεχνολογία.

Δεν ήταν κατσαπλιάδες οι Πέρσες στις Θερμοπύλες. Άλλη μαλακία ελληνική. Εκλεκτός στρατός ήταν, διαλεγμένοι ένας ένας, και οργανωμένη φάλαγγα, με πείρα και παράσημα. Έπεσαν, όμως, στους 300 του Λεωνίδα. Σε Σπαρτιάτες. Οι μετέπειτα σιδερόφρακτοι ιππότες της μεσαιωνικής Ευρώπης, και μιλάμε πολύ σοβαρά, ήταν της πλάκας σε σύγκριση με τους παιδαράδες της Σπάρτης.

Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της παγκόσμιας ανθρώπινης Ιστορίας είναι η κοινωνία της αρχαίας Σπάρτης. Λοιπόν. Επί του θέματος. Κανονικά ήταν οπλισμένοι οι Πέρσες, όχι ελαφρά όπως λένε. Οι Σπαρτιάτες ήταν μία τεράστια κατσαρόλα ο καθένας, ένα Ι.Χ. τανκ ο καθένας, κι όλοι μαζί απροσπέλαστο και μετακινούμενο σιδερένιο τείχος.

Ο δε Λεωνίδας, όπως αναγνωρίζουν όλες οι στρατιωτικές σχολές της γης, έδωσε το ρεσιτάλ τακτικής στις Θερμοπύλες, το 480 πριν τον Ναζωραίο, σα σήμερα 20 Αυγούστου. Παραπλανητικές κινήσεις μπροστά, παρέσυραν τους Πέρσες και μετά τους έκοβαν φέτες.

Τις είπαν Θερμοπύλες επειδή εκεί υπήρχαν ιαματικές πηγές θερμών νερών, με υδρόθειο και νάτριο. Σήμερα δεν υφίσταται κανένα πέρασμα, δεν υπάρχουν τα Στενά των Θερμοπυλών, με τις προσχώσεις που προκάλεσε ο Σπερχειός ποταμός μεγάλωσε η ακτή προς τη θάλασσα.

Ένα ακόμα. Η μάνα του Λεωνίδα δεν έκανε παιδιά και γι’ αυτό ο πατέρας του, Αναξίμανδρος στο όνομα, κουτούπωσε την κόρη της αδελφής της γυναίκας του, με την οποία ήταν κάργα καψούρης. Στην πορεία και ενώ ήταν δίγαμος, με δύο γάμους ο Αναξίμανδρος βλέπει να φουσκώνει η κοιλιά της πρώτης του γυναίκας, η οποία τελικά γέννησε τρία παιδιά, μέσα σ’ αυτό και τον γίγαντα Λεωνίδα

 

Σπαρτιάτες. Οφείλουμε να ξέρουμε λίγα πράγματα για τον θεϊκό Λεωνίδα, που έγινε βασιλιάς της Σπάρτης, όταν πέθανε ο ετεροθαλής αδελφός του Κλεομένης. 

Ένα τελευταίο. Κάθε μέρα κυκλοφορεί σ’ όλο τον κόσμο κι ένα βιβλίο που έτσι ή αλλοιώς αναφέρεται στη Μάχη των Θερμοπυλών. Κάθε μέρα κι ένα νέο βιβλίο. Οι περισσότεροι νεοέλληνες ό,τι ξέρουν είναι από την πτωμαίνη των σχολικών βιβλίων και την καρτούν ταινία «300»(φώτο). Καμία σχέση το χολυγουντιανό κατασκεύασμα με το βαθύ νόημα του γεγονότος.

Διαβαστε ακομα:

YOU TALKIN' TO ME;