Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΙΣ

 
Να θυμηθούμε έναν τραγουδιστή άλλης εποχής, όμως τόσο κοντινής, μ' άλλα ακούσματα κι άλλους ρυθμούς. Δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τον ίδιον, παρ' ό,τι στον καιρό του έγραψε, είχε ένα άλφα εκτόπισμα. Με αφορμή το θάνατο του Τζίμυ Φοντάνα, στις 11 Σεπτεμβρίου, το 2013.

 

Άδικο. Αληθινός καλλιτέχνης ο Ενρίκο Σμπρικόλι, με το ψευδώνυμο Τζίμυ Φοντάνα, έδωσε πολλά στο τραγούδι, τόσο ως στιχουργός όσο και συνθέτης. Άδικο να ταυτιστεί, να αναγνωριστεί για ένα μονάχα σουξέ. Το «Il Mondo», τραγούδι του 1965, το παρουσίασε με ενορχήστρωση του παγκόσμιου Ένιο Μορικόνε.

Γιατί έγινε διεθνής επιτυχία το Ιλ Μόντο; Εδώ είμαστε. Δεν ήταν το καλύτερο τραγούδι του. Αυτό άρεσε, όμως, επειδή ήταν ένα απλό κομμάτι. Πιασάρικο. Συμπαθητικό. Εύκολο. Εύκολα τραγουδιστό από τον κόσμο.

 

Δεν παίζεις με τα κριτήρια του κόσμου. Δεν τα διαπραγματεύεσαι. Τα αποδέχεσαι, και προσπαθείς να τα αποκρυπτογραφήσεις. Έχει το δικό του σύστημα «αξιών» και προτιμήσεων το κοινό, η μάζα. Θα αγκαλιάσει π.χ. αυτό το τραγούδι κι ένα άλλο ισάξιο, ίσως και ποιοτικά καλύτερο, να το σνομπάρει. Το ίδιο σε κάθε παραγωγή καλλιτεχνική, συγγραφική. Σπάει ταμεία μια ταινία, γίνεται μπεστ σέλερ ένα βιβλίο διότι πάντα λειτουργεί μια παγκόσμια συνωμοσία του κοινού. Γουστάρει αυτό, απορρίπτει εκείνο. Και όποιος δεν κάνει μόνο τέχνη, αλλά και εμπόριο μαζί, δηλαδή έχει στο κεφάλι την αγωνία να πουλήσει, να κόψει εισιτήρια, τότε ψάχνεται στις κλισέ συνταγές επιτυχίας. Τι θέλει το πόπολο.

Γεννήθηκε Νοέμβριο του 1934 σε μια μικρή ιταλική πόλη ο Ενρίκο κι έγινε βοηθός λογιστή, μέχρι να αποφασίσει να στραφεί οριστικά στο τραγούδι ως Jimmy Fontana. Φωνή τενόρου, χοντρά γυαλιά και παπιονάτος. Είπαμε, άλλης εποχής. Σήμερα με τίποτα δεν ''περνάει'' φιγούρα μοντέρνου τραγουδιστή, όπως εκείνη του κυριλάτου Τζίμυ.

Διαβαστε ακομα:

ΚΟΒΩ ΤΟ ΠΟΤΟ, ΠΙΝΩ ΓΑΛΑ ΑΝ ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΤΡΩΝΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ