ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΠΕ ''ΟΧΙ'' ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

 

Δεν ήταν ο Φειδίππιδης αυτός που έτρεξε από τον Μαραθώνα στο Φάληρο για να αναγγείλει την ήττα των Περσών, να προλάβει να πει «Νενικήκαμεν» πριν σωριαστεί νεκρός. Ένας άλλος, άγνωστος ημεροδρόμος, του οποίου το όνομα δεν κράτησε η Ιστορία, έκανε μονοκοπανιά τη μεγάλη διαδρομή, στην οποία οφείλεται το μέγιστο αγώνισμα των ολυμπιακών αγώνων, ο Μαραθώνιος δρόμος.

Ο Φειδίππιδης, πράγματι ήταν ξακουστός δρομοκήρυκας, της εποχής της Μάχη του Μαραθώνα. Έτρεξε από την Αθήνα στην Σπάρτη, μόλις έκανε απόβαση στην παραλία του Μαραθώνα ο περσικός στόλος. Να γνωστοποιήσει τον κίνδυνο στους Σπαρτιάτες, να τσακιστούν να έρθουν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό μαζί με τους Αθηναίους.

 

Οι Σπαρτιάτες, όμως, πολύ περισσότερο θεούσες από όλους του άλλους Έλληνες, δεν το κούνησαν ρούπι. Επειδή δεν τους το επέτρεπε η... φάση του Φεγγαριού. Αν ξεκινούσαν για πόλεμο με τη συγκεκριμένη Σελήνη στον ουρνό, τότε - θαρρούσαν- θα προκαλούσαν την οργή των Θεών.

Η μάχη του Μαραθώνα, υπολογίζεται να έγινε σα σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, το 490. Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι έγινε στις 13 ή 14 Αυγούστου, όμως μην κολλήσουμε σ' αυτό.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ