ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ, ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ

 
Είσαι Έλληνας. Οφείλεις να γνωρίζεις τουλάχιστον τους μεγάλους, τους πολύ μεγάλους Έλληνες. Αυτός ο τόπος δεν σταμάτησε να γεννάει μεγάλους. Ποιητές, φιλοσόφους, καλλιτέχνες. Πολύ μεγάλους.
Μαρία Κάλλας. Ελληνίδα. Η μέγιστη φωνή της γης. Λέγεται αυτό; Πάω πάσο, δεν λέγεται. Μιλάμε για φωνή, όπου δικαίωμα έχει η κάθε διαφορετική αξιολόγηση. Δεν μιλάμε για ρεκόρ, ούτε για κάτι άλλο χειροπιαστό, πραγματικό, που δεν επιδέχεται κριτική. Η Κάλας, όμως, όπως συμφωνούν άπαντες είναι η μεγαλύτερη καλλιτέχνις στην Ιστορία του λυρικού θεάτρου. Είναι το ιερό τέρας της όπερας.

 

Είσαι Έλληνας και οφείλεις να την γνωρίζεις. Όχι επειδή νταραβερίστηκε ερωτικά με τον αλητάμπουρα τον Αριστοτέλη Ωνάση, και την παράτησε για να παντρευτεί την χήρα του Τζων Κένεντυ, την Τζάκυ. Όταν τραγουδάει η ντίβα, αυτή η παγκόσμια Ελληνίδα, ανοίγεις, ξεσκίζεις τα πέπλα της ψυχής σου να μπει μέσα σου η μαγεία της φωνής της, το ασύλληπτο μεγαλείο της ερμηνείας της σε ρόλους κλασικούς.

 

Δυο λόγια μόνον, δεν θα αναφερθούμε στην πορεία της και στο πώς έγινε ο θρύλος τούτη η, στην προσωπική της ζωή, σκοτεινή μορφή. Γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1923 η Μαρία Καλογεροπούλου. Πρώτα μαθήματα πιάνου οκτώ χρονών κι όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στα 14 χρόνια της, άρχισε να πηγαίνει στο Εθνικό Ωδείο. Πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση το 1941, στην Αθήνα της γερμανικής κατοχής. Επέστρεψε στην Αμερική το 1945.

 

Πέθανε από καρδιακή προσβολή σα σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, το 1977 στη Νέα Υόρκη. Ψιλολέγεται ότι επιθυμούσε το θάνατό της. Στα τελευταία της ξαναζούσε το μύθο της μόνη στο σπίτι ακούγοντας τους δίσκους της. Η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο

Διαβαστε ακομα:

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ