ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΗΣ!

 
Οι αράδες του κειμένου είναι ένα φτωχό αφιέρωμα του ταπεινού αποδυτηριάκια κόντρα στους απανταχού ανά τους αιώνες αρχιμαλάκες που βλέπουν τον κόσμο και κρίνουν πρόσωπα μόνον με ταμπέλες επάνω τους. Ο θρίαμβος του κλισέ. Αυτός είναι δεξιός, αριστερός. Εκείνος είναι ριζοσπάστης, επαναστάτης, συμβιβασμένος, παλαιοκομματικός. Ο άλλος ξεπερασμένος, κλασικός, ρεαλιστικός, κονφορμιστής. Πώς να δουν την αλήθεια όσοι βολεύονται με τα στερεότυπα;
Ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης, κατά γενική αναγνώριση ο μεγαλύτερος ζωγράφος του καιρού του, είναι ο Γάλλος Πωλ Σεζάν. Γεννήθηκε Ιανουάριο του 1839 και πέθανε το 1906, σα σήμερα 22 Οκτωβρίου. Δεν τον έπιανε το μάτι σου, παιδάκι κλεισμένο στον εαυτό του, άνθρωπος δειλός, συνεσταλμένος, συντηρητικός μέχρι και θεούσα τον έλεγες. Το πιο εκπληκτικό; Χωρίς ικανότητα στο σχέδιο, στη ζωγραφική. Ε, αυτός εξελίχθηκε στον ορισμό της πρωτοπορίας, ο αρχηγός των ιμπρεσιονιστών, με τα γεωμετρικά σχήματα, όλα όσα δημιούργησαν το κίνημα του κυβισμού.

Όταν ο Πικάσο έβαζε στο στόμα του το όνομα του Σεζάν έμοιαζε να κάνει το σταυρό του, σα να είχε μόλις επικοινωνήσει με τον Θεό. Στα 19 του ο Σεζάν γράφτηκε στη Νομική και μετά τα 23 του άρχισε να παίρνει μαθήματα σχεδίου. Επισκεπτόταν το Λούβρο, ξεχώριζε κάποια έργα τέχνης και τα αντέγραφε.

Ο άνθρωπος έπαιζε με το χρώμα, με τις αποχρώσεις του χρώματος κι έφτιαχνε ατμόσφαιρα στους πίνακές του. Στα 30 του ερωτεύθηκε την Ορτάνς Φυκαί, το κορίτσι που το χρησιμοποιούσε για μοντέλο. Έκαναν παιδί μετά από τρία χρόνια. Οι γονείς του παντρεύτηκαν αφού είχαν γεννηθεί ο Σεζάν και η αδελφή του, έτσι κι αυτός επισημοποίησε την σχέση του με την Ορτάνς 17 χρόνια αργότερα. Ήταν κολλητός φίλος του Εμίλ Ζολά.
“Οι Χαρτοπαίκτες” του Πωλ Σεζάν (φώτο). Ο πιο ακριβός πίνακας στην Ιστορία της ζωγραφικής  Τον αγόρασε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου η βασιλική οικογένεια του Κατάρ με 250 εκ. ευρώ.
Διαβαστε ακομα:

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΔΩΣ ΜΟΥ ΦΩΤΙΑ