ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

 

Μ' αρέσει η ζωή που έκανε ο Λέοναρντ Κοέν. Και πιο πολύ ο έρωτας του, τόσο μεγάλος, και τόσο ελεύθερος, με κάποια Νορβηγίδα που γνώρισε στην Ύδρα. Μαγικές σελίδες ζωής.

Μ' ένα μωρό στην αγκαλιά που το έκανε με τον διάσημο συμπατριώτη της συγγραφέα Άξελ Γιένσεν, η Μαριάνε, στο ελληνικό νησί γνωρίζει τον Εβραίο καλλιτέχνη από τον Καναδά, τον Κοέν.και συζεί με τον εραστή της στην Ύδρα. Όπως κάθε καλοκαίρι η Μαριάνε, μακαρίτισσα πλέον κι αυτή, το περνάει στην Ύδρα, στο σπίτι του Κοέν, του αγαπημένου της, που την κέρδισε το 1963 από τον Γιένσεν. Κι όταν μετά από δέκα χρόνια έκλεισε ο κύκλος του έρωτά τους, χώρισαν παντοτινά.
Σεπτ'εμβριο του 1934, γεννήθηκε ο καλλιτέχνης. Ο λογοτέχνης, ο ποιητής, ο συνθέτης, ο τραγουδιστής. Πιτσιρίκι έμαθε κιθάρα, έγινε μέλος σε γκρουπ και κάποιοι άνεμοι τον έφεραν στην Ύδρα για να προκύψει η καρμική του σχέση με τη Μαριάνε. Στο νησί έγραψε το μυθιστόρημα Beautiful Losers, Οι Γοητευτικοί Αποτυχημένοι, που το 1966 έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Μπαλαντιάρικη η μουσική του αγγλόφωνου Leonard Norman Cohen, επηρεασμένη από ακούσματα της αμερικάνικης μουσικής και των ευρωπαϊκών καμπαρέ. Μουσική ερωτική, της μοναξιάς και της θρησκείας. Το 1994 γίνεται βουδιστής, μπαίνει και σε μοναστήρι. Βγάζει το ρούχο του μοναχού, επιστρέφει στη μουσική. Έκανε δύο παιδιά με την Σούζαν, που δεν την παντρεύτηκε ποτέ.

Και για τη Σούζαν έγραψε τραγούδι, το Suzanne, και για την Marianne, το θρυλικό So Long Marianne. Το ακούς και η ανατριχίλα είναι γλυκειά, θεϊκή. «Όταν έχεις ζήσει στην Ύδρα δεν είναι εύκολο να ζήσεις αλλού...» είπε ο Κοέν, που μας έδωσε κι αυτούς τους στίχους, τους οποίους έγραψε υπό το σεληνόφως για την Μαριάνε (επιλέγω κάποιους...)

Η Ελλάδα είναι καλό μέρος
Για να κυττάς το φεγγάρι...
...Όσα αγάπησα στην παλιά μου ζωή
Δεν τα ξέρω
Ζουν μες την σπονδυλική μου στήλη
Η Μαριάνε και το αγόρι
Οι μέρες της καλοσύνης
Ξυπνούν μες στη σπονδυλική μου στήλη
Και γίνονται δάκρυα
Προσεύχομαι η μνήμη της αγάπης αυτής
Να υπάρχει και για εκείνους
Τους πολύτιμους εκείνους που εγκατέλειψα
Για να μορφωθώ στον κόσμο

Ο Λέοναρντ Κοέν πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2016.

Διαβαστε ακομα:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ...