DO YOU KNOW ΑΠΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ, ΦΙΛΟΤΙΜΕ;

 
Μη θίξεις στον Έλληνα το φιλότιμο του. “Παρεξηγημένη” η λέξη Φιλότιμο. Ετυμολογικά δεν αποδίδει την έννοιά της. Τι θα πει Φιλότιμος; Είναι ο φίλος της τιμής. Όποιος δίνει τεράστια σημασία στην τιμή του. Σε θέμα προσωπικό τιμής είναι ευαίσθητος. Ασυμβίβαστος.

Άλλη έννοια, όμως, έχει προσδώσει η κουλτούρα ζωής του Έλληνα στη λέξη ''φιλότιμος''. Στη λέξη ''φιλότιμο''. Υπ' όψιν πως δεν υπάρχει λέξη τέτοια, ίδιου ή περίπου περιεχομένου στο λεξιλόγιο άλλων χωρών.

 

Μόλις πριν λίγα χρόνια πήρε φωτιά το ελληνικό φιλότιμο. Γερμανός αστυνομικός ανέλαβε δερβέναγας σε επαρχιακό αεροδρόμιο. Και προέκυψε ο σάλος. Θίχτηκε το φιλότιμο του Έλληνα. Όχι η αξιοπρέπεια του, η περηφάνια του, η αξιοπιστία του, αλλά το ελληνικής εκδοχής “φιλότιμο”. Μα, αν πράγματι λειτουργεί το φιλότιμο, αν πράγματι στραπατσάρεται το εθνικό φιλότιμο των Ελλήνων, τότε όλοι, έστω οι περισσότεροι, θα έπρεπε να φουντάρουν στην θάλασσα. Με μια βαρειά πέτρα δεμένη στο λαιμό.

Η Ελλάδα για μια δεκαετία δεν είχε κυβέρνηση. Και κάναμε σα να μη... το ξέραμε. Τρεις Ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι, κατ' εντολήν των δανειστών μας, η τρόϊκα, έλεγε στην εκλεγμένη κυβέρνηση τι να κάνει, τι να μην κάνει. Που είναι το... φιλότιμο; Άσε ρε.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, τελικά, αποφάσισε να παραδοθεί η χώρα του, στο Β' παγκόσμιο πόλεμο. Την απόφαση αυτή δεν την δέχθηκε ο “αφιλότιμος” ψυχισμός του Ιάπωνα στρατιωτικού και γι αυτό το λόγο ΧΙΛΙΑΔΕΣ αξιωματικοί αυτοκτονούσαν κάθε μέρα. Do you know από χαρακίρι, μίστερ Έλληνα;

Έφυγε ο Τούρκος μετά από 400 χρόνια και οι... φιλότιμοι Έλληνες οπλαρχηγοί και πολιτικοί έβγαλαν μια αντιπροσωπεία να τρέξει στη Βαυαρία να παρακαλέσει τον βασιλιά της να στείλει στην Ελλάδα τον γιο του Ότo, να γίνει ο πρώτος βασιλιάς της φιλότιμης Ελλάδος. Αν κάποιοι δεν το ξέρουν, θα το μάθουν μόνο αν γίνει σήριαλ το “Όθων και Αμαλία”.
Διαβαστε ακομα:

ΤΗΝ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ...