ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πόσο αντικειμενικός μπορεί να θεωρείται ο διεθνής Τύπος όταν αποσιωπά ό,τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες. Την επική, θα έλεγε κανείς, προσπάθεια των νησιωτών να τους σώσουν, να τους περιθάλψουν και να τους ταϊσουν από το υστέρημα τους.

Που είναι η γερμανική Μπιλντ να δει τι κάνουν αυτοί που, όπως έγραφε μόλις πριν από λίγα χρόνια, ζουν εις βάρος των άλλων Ευρωπαίων, που δεν εργάζονται, που παίρνουν μεγάλες συντάξεις, που τη βγάζουν με δανεικά και είναι εντελώς, μα εντελώς, αναξιόπιστοι. Πουθενά η Μπιλντ.

Μήπως όμως ο Σπήγκελ έστειλε τον ανταποκριτή του στη Μυτιλήνη να φωτογραφίσει τις γιαγιάδες την ώρα που ταίζουν τα προσφυγόπουλα με το μπιμπερό και τους ψαράδες που βουτάνε για να βγάλουν από τη θάλασσα τους ναυαγούς; Είναι κι αυτός μεταξύ των ΜΜΕ που μας περνούσαν γενεές δεκατέσσερις και μας παρουσίαζαν σαν παράδειγμα λαού προς αποφυγήν.

Αλήθεια, που είναι οι Φαινάνσιαλ Τάιμς; Μήπως κάνουν ρεπορτάζ στη Σάμο, στην Κω και στα άλλα νησιά, όπου οι κάτοικοι με την αυτοθυσία τους σώζουν την αξιοπρέπεια της πολιτισμένης Ευρώπης;

Όλα τα διεθνή έντυπα και τα πρακτορεία που είχαν πρωταγωνιστήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην προσπάθεια εξευτελισμού της Ελλάδος, από το Μπλούμπεργκ μέχρι το Ρώυτερς λάμπουν δια της απουσίας τους. Ίσως γιατί ο Σόιμπλε δεν επιτρέπει συναισθηματισμούς, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως έχει δηλώσει, οι δανειστές δεν θα παρεκκλίνουν από τη συμφωνία με την Ελλάδα λόγω προσφυγικού.

Οπότε μία λύση υπάρχει. Και αφορά τόσο τους πολιτικούς όσο και στελέχη διεθνών ΜΜΕ. Είναι αυτή που πρότεινε οργισμένος για τον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης, ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, μετά το τέλος της παράστασης Άμλετ στην οποία πρωταγωνιστεί. Ο δημοφιλής βρετανός ηθοποιός φέρεται να είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Γα**στε τους πολιτικούς».

Διαβάστε ακόμα:

Δεκάδες πρόσφυγες άταφοι στη Λέσβο