ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΤΑΙΗΒΙΝΤ ΜΠΟΟΥΙ

 

Πέθανε ο Νταίηβιντ Μπόουϊ. Μπόουϊ κι όχι Μπάουϊ, όπως τον λένε και γράφουν όλοι. Αυτοί που δεν πέθαναν, αυτοί που είναι πεθαμένοι είναι οι κύριοι και οι κυρίες των μήντια. Αυτή είναι η κουβέντα μου. Και ευθύς να εξηγήσω.

Να περιοριστώ στην Ελλάδα. Πολλοί, πάρα πολλοί αυτόν τον Νταίηβιντ Μπόουϊ τον ξέρουν διότι απλά τον έχουν... ακουστά. Και επειδή τον έχουν δει σε φωτογραφίες με περίεργα ντυσίματα και βαμμένο πρόσωπό. Τίποτα το μουσικά συγκεκριμένο δεν γνωρίζουν γι' αυτόν, ούτε θα πουν ότι «Αυτός είναι» εάν ακούσουν ένα τραγούδι του.

Μεγάλος, λέει, ο Άγγλος σούπερ σταρ Νταίηβιντ Μπόουϊ. Καμία αντίρρηση. Για να το λένε οι ειδικοί, ότι είναι σπουδαίος, προσωπικότητα της γκλαμ ροκ, φαινόμενο της σύγχρονης μουσικής, της μοντέρνας, της μεταμοντέρνας, έτσι θα είναι. Και το παλληκάρι που γεννήθηκε 8 Ιανουαρίου 1947, πέθανε πριν τα 70 του, σα σημερα 10 Ιανουαρίου 2016. Να, όμως, που τα μήντια δεν είχαν να μου πουν τίποτα το συγκεκριμένο και υπεύθυνο γι' αυτόν. Να τον περιγράψουν μουσικά. Να τον τοποθετήσουν μουσικά. Να φτιάξουν το πορτραίτο του.

Πέθανε ένα ταλέντο της μουσικής, ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης, αυτός ο Νταίηβιντ Ρόμπερτ Τζώουνς, που βγήκε στη μουσική βιομηχανία ως Μπόουϊ και τάραξε τα νερά. Αναγνωρίστηκε από το συνάφι, έγινε αποδεκτός και στο κοινό για τις εξτρήμ μεταμορφώσεις του, από φρικιό χωρίς συγκεκριμένο φύλο μέχρι ζόμπυ, ένα κράμα με καταβολές αντιπροσωπευτικές κάθε μορφής σύγχρονης τέχνης.

Λέμε για τα εγχώρια μήντια. Φτώχεια. Δεν μας φωτίζουν για τα γεγονότα που σκάνε δίπλα μας. Σαράντα χρόνια στην πρώτη γραμμή ο Νταίηβιντ Μπόουϊ, και πολλοί δεν τον είχαν πάρει πρέφα, ούτε τον «γνώρισαν» μετά το θάνατό του.

Μιλάω μουσικά, όχι κουτσομπολίστικα. Ποιο ήταν το προσωπικό στίγμα του Μπόουϊ στη δουλειά του. Στην προσωπική του ζωή τα έκανε όλα. Πανηδονιστής. Κραιπαλιστής. Ο ίδιος
είχε δηλώσει ομοφυλόφιλος, μπαϋσέξουαλ, ετεροφυλόφιλος. Έκανε γάμο το 1970 και γιο το 1971, η δε γυναίκα του τον τσάκωσε στο κρεβάτι με τον Μικ Τζάγκερ, και τους δυό γυμνούς. Η ίδια, η πρώτη σύζυγος, μία νύχτα πριν το γάμο τους κοιμήθηκαν τρίο, μαζί μ' άλλη γυναίκα. Στον Μπάουϊ δεν υπήρχαν κόκκινες γραμμές, όχι μόνον στο σεξ, στα πάντα όλα. Από το 1992 παντρεύτηκε την μαύρη Σομαλή Ιμάν, διάσημο τοπ μόντελ και έκανε μαζί της κόρη.

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς ράσο κατέγραψε τα δημιουργήματα του θεού