Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι η μεγάλη Επανάσταση στη Ρωσία, τον Οκτώβριο του 1917, ήταν πράγματι επανάσταση. Ότι, δηλαδή, η Ρωσία, αλλά και οι άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα ήταν σήμερα διαφορετικές αν δεν είχε συμβεί η ανατροπή του τσάρου και η επικράτηση των μπολσεβίκων.

Κανένας, επίσης, δεν μπορεί να με πείσει ότι η Ευρώπη άλλαξε, ότι πήρε άλλη πορεία ακριβώς διότι προέκυψε... η πιο μεγάλη της Οκτωβριανής, η Γαλλική Επανάσταση του 1789.

Το ότι έχασε το θρόνο ο Λουδοβίκος, δεν σημαίνει, λέω εγώ, ότι η αντιβασιλική, η αντιτσαρική, η αντικομουνιστική, η δημοκρατική, η λαϊκή, η όπως θες να την πεις άλλη εξουσία επηρέασε την πορεία μίας κοινωνίας, της ανθρωπότητας.

Η πραγματική επανάσταση ήταν αυτή των... social media. Επικυριαρχικά επιβλήθηκε και χωρίς να προηγηθούν ποιητές και τραγουδοποιοί να υμνήσουν επαναστάσεις και επαναστάτες, που τους ρούφηξε η Ιστορία. Τούς κατάπιε ως βούτηγμα τσαγιού.

Επανάσταση αληθινή είναι το νέο να αλλάξει την καθημερινότητα του απλού ανθρώπου. Επανάσταση που έγραψε, που δεν την είχε ανάγκη κανένας λαός, που δεν έπαιξε ως κοινωνικό αίτημα και δικαίωμα, όλες αυτές τις μπούρδες, ήταν το Facebook. Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου το 2004. Το θηρίο αυτό του Διαδικτύου δημιούργησε ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ μ’ άλλους τέσσερις συμφοιτητές του στο Χάρβαρντ.

Στις 14 Φεβρουαρίου το 2005 εμφανίστηκε το YouTube. Η ''οικουμενική τηλεόραση'' δημιουργήθηκε από τρεις πρώην υπαλλήλους της εταιρείας PayPal.

Τον επόμενο χρόνο, το 2006, σα σήμερα στις 21 Μαρτίου, έσκασε μύτη το Twitter. Άλλο ένα και γαμώ το επαναστατικό γεγονός. Facebook και twitter είναι οι δύο κορυφαίοι της επανάστασης των sosial media. Βασίστηκε στην ιδέα του πρώτου γραπτού μηνύματος του Γερμανού Φρίντχελμ Χίλεμπραντ. Ακολούθησε το Instagram στις 6 Οκτωβρίου το 2010.

Το είπε ο Ουμπέρτο Εκο: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλίθιων που άλλοτε δεν άνοιγαν το στόμα τους παρά μόνον σε μπαρ, αφού είχαν πιεί κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την ανθρωπότητα. Τούς υποχρεώναμε αμέσως να σωπάσουν αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου όπως ένας βραβευμένος με Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».

Γιατί μόνον «εισβολή», δάσκαλε Ουμπέρτο; Ντρέπεσαι, να πεις ότι πρόκειται για την επανάσταση των ηλιθίων.