Η ΚΑΛΛΟΝΗ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

 

Ήταν 17 ετών όταν κατάφερε να καθηλώσει με την κορμοστασιά και το χαμόγελό της την κριτική επιτροπή, που αποτελούσαν η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Άννα Συνοδινού και ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, στο διαγωνισμό που έγινε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή και η επιτροπή αποφάσισε: «Σταρ Ελλάς 1952 η Νταίζη Μαυράκη».

H πρώτη Σταρ Ελλάς μετά τον πόλεμο που λέτε, ήταν η 17χρονη Κρητικιά, Νταίζη Μαυράκη, η ενσάρκωση του ελληνικού ονείρου, που θα δόξαζε την μικρή Ελλάδα ανά την υφήλιο. Τα πρώτα ελληνικά καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν το 1952 στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια». Είχε προηγηθεί προκήρυξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς, με την οποία καλούνταν όσες ήθελαν να συμμετέχουν, να στείλουν φωτογραφίες.

Μερικά από τα πιο όμορφα κορίτσια από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας και έστειλαν φωτογραφίες. Ο θείος της 17χρονης Νταίζης έστειλε φωτογραφία της και αμέσως την κάλεσαν να περάσει από την επιτροπή. Η Μαυράκη είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Χανιά. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ταξίδεψε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι.

Είχε όμορφο πρόσωπο και γλυκό εκθαμβωτικό χαμόγελο. Όταν ο θείος της έστειλε τη φωτογραφία της στην εφημερίδα ήταν μαθήτρια στο Β’ Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας. Η κριτική επιτροπή επέλεξε συνολικά 11 κοπέλες. Φαβορί ήταν η Μαυράκη η οποία πήρε το ψευδώνυμο «Ακρωτήρι». Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Παππάς και ο Μίμης Φωτόπουλος. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη και την επίβλεψη της βραδιάς έκανε η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο στρατηγός Παπάγος μετά της συζύγου του, ο υπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Σταρ Ελλάς στέφθηκε η Νταίζη Μαυράκη και την στιγμή της στέψης ακουγόταν το τραγούδι του Μίμη Τραϊφόρου «Όμορφη μου Ελληνίδα»…

Περισσότερα στο nikosonline.gr