ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΝ ''ΓΑΒΡΟΥΣ'' ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

 

Είμαστε τόπος περιτριγυρισμένος από θάλασσα, γένος ναυτικών και το πιο φυσικό θα ήταν κάθε ποδοσφαιρική ομάδα να επέλεγε για παρατσούκλι το... ψάρι της αρεσκείας της. Η Καλλονή που πριν λίγα χρόνια έπαιξε στο μεγάλο πρωτάθλημα αρέκεται με περηφάνια να συνδέεται το όνομά της με τη σαρδέλα. Την παγκοσμίως, νοστιμότατη και θρεπτικότατη, ονομαστή σαρδέλα Καλλονής. Και οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν ξεπεράσει την κάποτε ''βρισιά'', δεν τους ενοχλεί να τους αποκαλούν γάβρους.

Σαρδέλα και γάβρος, τα δύο δημοφιλέστερα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες. Ποιο ψάρι θα προτιμούσε ο Παναθηναϊκός π.χ., όχι με το όνομα ποιου ψαριού θα τον αποκαλούσαν κοροϊδευτικά οι αντίπαλοι. Μουρμούρα, Τσιπούρα, Ροφό, Λούτσο;

Η ΑΕΚ; Ζαργάνα, Αθερίνα, Λαβράκι, Κουτσομούρα, Μελανούρι, Γόπα; Ο ΠΑΟΚ; Μπακαλιάρο, Ξιφία, Παλαμίδα, Σκορπιό, Γαλέο; Τον Άρη; Σφυρίδα, Χάνο
Με την ευκαιρία. Γιατί είπαν γάβρους τους ολυμπιακούς; Δεν υπάρχει οριστική απάντηση. Ιστορικά δεν στέκει καμιά ερμηνεία στη συγκεκριμένη ομοματοδοσία. Μόνο περιπαικτικά θα πει κανείς ότι οι οι αντιολυμπιακοί είχαν βαπτίσει απαξιωτικά «γάβρους» τους οπαδούς του Ολυμπιακού, επειδή αυτό το ψάρι, όπως άλλωστε τα περισσότερα μικρά ψαράκια, κυκλοφορεί κατά κοπάδια. Πάνε, δηλαδή, όπου φυσάει ο άνεμος, το κύμα, όλοι μαζί, άρα δεν έχουν γνώση, άποψη, την τύφλα τους έχουν.

Και, βέβαια, διάλεξαν τον γάβρο διότι είναι το πιο γνωστό ψάρι σ’ όλες τις ελληνικές θάλασσες. Γαλαζοπράσινο στη ράχη του ο γάβρος, και στα πλευρά του, ενώ στην κοιλιά του έχει χρώμα αργυρόλευκο. Στενόμακρο το σώμα του, καταλήγει σε δίλοβο πτερύγιο στην ουρά. Ρύγχος μακρύ και το κάτω σαγώνι του προεξέχει. Άλλο χαρακτηριστικό, το στόμα του γάβρου φτάνει μέχρι πίσω, στα μάτια του.

Ο γάβρος ζει τρία χρόνια. Η σαρδέλα μέχρι και 15.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ, Ο ΘΕΟΣ ΦΤΑΙΕΙ