ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ''ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ'' ΣΤΑ ΙΣΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ

 

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή της κουβέντας. Δεν είναι δημοσιογράφος αυτός που δηλώνει οπαδός του Παναθηναϊκού ή όποιας άλλης ποδοσφαιρικής ομαδάρας. Αυτός που είναι γραφείο τύπου, επίσημο ή όχι της ΝΔ, του Σύριζα ή όποιου κόμματος. Όταν γράφει ή μοστράρεται στα κανάλια ως ''εκπρόσωπος'' του όποιου κόμματος, της όποιας ΠΑΕ και γλύφει τον όποιον πρόεδρο, μόνο δημοσιογράφος δεν είναι. Και δεν τον αναγνωρίζω δημοσιογράφο επειδή ως τέτοιον τον αποδέχονται συνδικαλιστικά σωματεία συντακτών, ΜΜΕ, κανάλια και ο κρατικός μηχανισμός.

Ο δικαστής είναι δικαστής. Ο μπάτσος είναι μπάτσος. Ο πολιτικός είναι πολιτικός. Ο δημοσιογράφος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δημοσιογράφος όταν σπατουλάρει για πάρτη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των τραπεζών, συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου, της κρατικής εξουσίας. Η δουλειά, που το λένε λειτούργημα, του δημοσιογράφου είναι να υπηρετεί τη δημοσιογραφία, όχι να λαμογιάρει με κανέναν.

Και δημοσιογραφία είναι η είδηση, αλλά και το σχόλιο που δεν βολεύει κάποιον, αλλά προβληματίζει και φωτίζει την αλήθεια, την πραγματικότητα. Δημοσιογραφία δεν είναι να κάνεις προπαγάνδα, ούτε να λες αυτοί είναι καλοί, οι άλλοι είναι κακοί, οι έτσι συντηρητικοί, οι γιουβέτσι προοδευτικοί.

Τι συμβαίνει; ''Τα παίρνουν'' αυτοί που αυτοχαρακτηρίζονται, αλλά και αντιμετωπίζονται ως δημοσιογράφοι, οι οποίοι φόρα παρτίδα δηλώνουν δίχως ντροπή ότι είναι π.χ. παοκτσήδες ή αεκτζήδες, παναθηναϊκοί ή αρειανοί και... αγωνίζονται για τα... ιδεώδη και τα συμφέροντα της ομαδάρας τους. Πολιτικοί συντάκτες που ''δουλεύουν'' εργολαβικά από το κανάλι τους για ένα συγκεκριμένο κόμμα, για μένα και τον κάθε σκεπτόμενο, ''τα παίρνουν'' κανονικά, έστω κι αν δεν χρηματίζονται.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, για παράδειγμα. Γιατί ο ανεξάρτητος πολίτης, όχι ο εξαρτημένος, να μη σκεφτεί πως ''κέρδισε'' την επιλογή του να είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, μετά την ''μονόπλευρη'' δημοσιογραφική στάση του στα ΜΜΕ. Δεκτό ότι ο τάδε Μπογδάνος (φώτο) ή όποιος άλλος λειτουργούσε έτσι όπως λειτουργούσε διότι έτσι έκρινε δημοσιογραφικά. Όταν, όμως, παίρνει το ''χρίσμα'' του υποψήφιου βουλευτή και εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα και τον κομματισμό ''πατριωτισμό του, αυτό τι είναι για τους σκεπτόμενους πολίτες;

Δεν είναι σίγουρο ότι θα εκλεγούν βουλευτές οι ''στρατευμένοι'' δημοσιογράφοι; Για τις υπηρεσίες τους θα ''κονομήσουν'' διότι όλο και κάποια θέση θα πάρουν στον κρατικό μηχανισμό. Όχι να συνεχίσουν να ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα, αλλά για κάτι άλλο πιο... πρακτικό, πιο χειροπιαστό.


Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΝΤΟΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΟΠΑΔΙΚΟ ΜΙΣΟΣ