ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ''ΦΙΛΑΘΛΟΥ''

 

Ο πρώτος δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορταζ που έγινε μέλος της Ενώσεως Συντακτών είναι ο μακαρίτης Νίκος Γκούμας, βάζελος από κούνια. Βαζέλος και μέχρι θάνατο. Το λέω έτσι για να καταδείξω ότι οι λεγόμενοι ''αθλητικοί συντάκτες'', ποδοσφαιρικοί στην πραγματιότητα, της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς ήταν στην πλειοψηφία τους ξεκάθαρα με συλλογικη ''ένταξη''. Πασίγνωστοι στην οπαδική πιάτσα, ο ένας αεκτζής, ο άλλος ολυμπιακάκιας, αρειανός, παναθηναϊκάκιας, παοκτσής. Με μια διαφορά...

... Ποτέ κανείς από τους συλλογικούς ρεπόρτερ δεν δήλωνε δημόσια τα οπαδικά του... φρονήματα. Όπως συμβαίνει σήμερα, μάλιστα με υπερηφάνια, παρ΄ό,τι είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Διαβάζεις σήμερα με την υπογραφή του από επαγγελματία... λειτουργό της φέξε μου και γλύστρησα δημοσιογραφίας, π.χ. ''Δεν μου έδωσε το πέναλτυ που δικαιούμουν ο στημένος διαιτητής... ''(παοκτσής) ή ''Εγκλήματα κάνει η εξυγίανση σε βάρος μου...'' (ολυμπιακάκιας).

''Αθλητική'' εφημερίδα σήμαινε βέβαια ποδοσφαιρική. Όχι, ακριβώς. Το σωστό είναι να τις χαρακτηρίσεις οπαδικές. Αναφέρομαι στις δυο που κυκλοφορούσαν, την Αθλητική Ηχω και το Φως, πριν σκάσει μύτη ο ΄΄ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' το 1982, σα σήμερα 30 Νοεμβρίου. Παράλειψη είναι να μην προσθέσω τούτο το απαραίτητο: Ούτε το Φως που ήταν ακραία και προκλητικά οπαδικό, και για να γράφουμε Ιστορία παρέσυρε σε οπαδοπληξία την Ηχώ, ούτε βέβαια η δεύτερη, διανοήθηκαν ποτέ να δυσφημίσουν τον οπαδικό αντίπαλο. Να γράψει κάτι το Φως ενάντια στον Παναθηναϊκό, η Αθλητική κατά του Ολυμπιακού.

Σήμερα, οι συλλογικές φυλλάδες είναι εμετός. Περισσότερο ασχολούνται με τον αντίπαλο, παρά με τη δική τους ομαδάρα. Των αγοραστών τους την ομαδάρα. Λέγαμε για τον Νίκο Γκούμα, της Αθλητικής, ο οποίος στις 28 Ιανουαρίου 1960 έκανε αίτηση να γίνει δεκτός στην ΕΣΗΕΑ. Και όπως διαβάζει κανείς στο βιβλίο ''Όταν το χειρόγραφο έχει φωνή... '' του επίσης μετριοπαθούς βαζέλου Μάκη Παπαζήση, η αίτηση του Γκούμα έγινε δεκτή στις 21 Ιουλίου 1962. Μετά από διόμισυ χρόνια.

Κάτι άλλο πριν αρχίσουμε να ''διαβάζουμε'' το γεγονός. Στην αίτηση του προς την ΕΣΗΕΑ ο... υποψήφιος να καταστεί μέλος του φασιστικού συνδικαλιστικού σωματείου των επαγγελματιών δημοσιογράφων Νικόλαος του Θεοφάνους Γκούμας ΔΕΝ αναφέρει ότι εργάζεται στην Αθλητική Ηχώ!!! Αλλά ότι είναι συντάκτης, ΟΧΙ αθλητικός (!!!), της Ακροπόλεως και της Απογευματινής.

Μετά τη χούντα και δειλά στην αρχή η ΕΣΗΕΑ ανεγνώριζε επι της ουσίας ως ισοϋψεις και της ίδιας επαγγελματικής αξίας τους ''αθλητικούς'', κι αυτό συνέβη για ψηφοθηρικούς λόγους. Το μεγάλο χτύπημα της οπαδικής εφημεριδογραφίας, και βέβαια της οπαδοσύνης της εξέδρας, έγινε με την έκδοση της καθημερινής εφημερίδας '' Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ'', που σταμάτησε να κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2011. Στην εικόνα, το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου.


Διαβάστε ακόμα:

ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΥΛΑΡΑΣ