ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!

 
Στην πιάτσα ισχύει το αξίωμα «Δεν κερδίζεις εκλογές αν έχεις κόντρα τα κανάλια». Σ' άλλη εκδοχή το «Δεν έχεις ζωή ως πρωθυπουργός χωρίς να ελέγχεις τα κανάλια». Αυτή είναι η αλήθεια. Κανένας πολιτικός δεν παραγνωρίζει τούτη την πραγματικότητα. Ότι τα κανάλια, μιλάμε για τα ιδιωτικά, όχι την κρατική τηλεόραση, φτιάχνουν ευνοϊκό ή όχι κλίμα για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και επειδή τα κανάλια, δηλαδή τα μαστόρια της δουλειάς κατέχουν το σπορ δεν δείχνουν στα ίσα πως κάνουν παιχνίδι.

Οι καναλάρχες είναι ανοικτοί στο νταραβέρι με την κυβερνητική εξουσία. Γιατί να μην είναι; Στηρίζουμε την κυβέρνηση, όμως έχουμε τις άλφα και βήτα απαιτήσεις. Όχι να βάλουν τους δημοσιογράφους να κάνουν πλάτη σ' αυτό ή το άλλο κόμμα στο τζάμπα ολέ. Και η στήριξη του καναλιού στην εργολαβία είναι κυριλάτη, διακριτική, ύπουλη, αξιοπρεπέστατη, άλλωστε μόνο έτσι έχει την αξία της.

Δεν είναι ασύνηθες οι κυβερνήσεις να κάνουν «παραχωρήσεις», να ικανοποιούν σε προσωπικό επίπεδο επιχειρηματικές απαιτήσεις μεγαλομετόχων καναλιών. Ισορροπίες που πάντα είναι ρευστές, ένα διαρκές παιχνίδι εξουσίας - παραεξουσίας, ανάλογα με την κατά καιρούς ισχύ των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν συμμαχίες. Ο καθένας παίζει με τα όπλα τους. Δεν διαθέτουν όλοι το ίδιο οπλοστάσιο, άλλωστε. Βαραίνει η αλληλοεξάρτηση, το πόσο η μία πλευρά, της κυβέρνησης, έχει ανάγκη την άλλη, αυτή των μηντιαρχών. Το νταραβέρι περνάει από σαράντα κύματα.

Ο ανεξάρτητος τύπος, πιο σωστά τα ΜΜΕ όταν δεν ελέγχονται, είναι ο Νο1 πονοκέφαλος του εκάστοτε πρωθυπουργού. Όπως ο τζογαδόρος του ιπποδρόμου παρακολουθεί με αγωνία την κούρσα, έτσι και οι παρατρεχάμενοι του εξουσιαστή έχουν στο σημάδι και τσεκάρουν συνεχώς τα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Οι καναλάρχες έχουν ανάγκη την κυβερνητική εξουσία. Το κράτος, δηλαδή. Τα πακέτα και τις μπίζνες του δημοσίου. Έτοιμα λεφτά είναι. Και οι πολιτικοί «κρέμονται», δεν είναι υπερβολή αυτό, από τη «δημοσιογραφική» δυναμική των ΜΜΕ που εύκολα φτιάχνουν κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης, μάλιστα σε περίοδο λαϊκής δυσφορίας.

Διαβαστε ακομα:

ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ