ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΡΑΙΧ ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

 
Το πρώτο ψυχογράφημα του ποδοσφαιρικού οπαδισμού στην Ελλάδα καταγράφηκε στον ''ΦΙΛΑΘΛΟ'', τη δεκαετία του ’80. Κάθε Κυριακή η φυλλάδα δημοσίευε σε ολόκληρη την 2η σελίδα επιστολές χουλιγκάνων που αμολούσαν φόρα παρτίδα την παθογένειά τους. Την αρρώστια τους. Μιλάμε για μνημείο.

Ο Καραγιαννίδης έδινε πολύ μεγάλη σημασία στον οπαδισμό, στη ψυχανάλυση του οπαδισμού. Οι οπαδικές επιστολές σε μία μη οπαδική, στην πραγματικότητα σε αντιοπαδική, σε εφημερίδα ενάντια στον οπαδισμό, όπως ήταν η δική μας, φώτιζαν τη μεγάλη αλήθεια. Ότι δεν υπάρχει άλλο κίνητρο στη σχέση του οπαδού με την ομάδα που ''επέλεξε'' να προσκολληθεί χωρίς κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση. Μόνο ο οπαδισμός. Δεν τον φέρνει κοντά στην ομάδα η αγάπη για τον αθλητισμό, ούτε η ανάγκη της επαφής με το ποδόσφαιρο.

Ο οπαδός της μαστούρας, του τυφλού φανατισμού, δεν ξέρει ποδόσφαιρο. Είναι ασυγκίνητος στην τέχνη της μπάλας, στην ποίηση που βγάζει η υψηλή τεχνική, η ποιότητα του ποδοσφαιριστή. Ένα είναι αυτό που κρατάει ζωντανή τη σχέση του πρεζάκια οπαδού με την ομαδάρα του. Η ευκαιρία να δείξει τη δική του παρουσία, με αντικοινωνική, με αντιγηπεδική συμπεριφορά που πηγάζει από... αντιπαλότητα, όχι τη λατρεία στην ομαδάρα του.
Ο μαστούρης οπαδός δεν αγαπάει την ομάδα του. Η ομάδα είναι απλά ένα μέσο για να βγάζει την αντικοινωνικότητα του. Το μίσος του, την κακία του. Γι' αυτό ανακαλύπτει αντιπάλους, εχθρούς. Η αντιπαλότητα δικαιολογεί την εγκληματικότητα του.

Η επιστολομαχία στην εφημερίδα είχε ανάψει για τα καλά από το οπαδαριό, όπως λέμε φασισταριό, κι ήταν Η Αποκάλυψη Τώρα. Έβγαινε η σύφιλη εκείνου του έγχρωμου οπαδισμού χωρίς επιχειρήματα, μια φαιδρή υμνολογία στην ομαδάρα μας που στηρίζοταν στην εχθρότητα. Ότι οι... άλλοι οπαδοί είναι ξεφτύλες, της πλάκας, βρώμικοι, ενώ εμείς είμαστε θρησκεία, η αληθινή ποδοσφαιρική ιδεολογία που αξίζει να προσκυνούν όλοι.

Ο Μπαζίνας είχε της αντιρρήσεις του. Η χυδαιότητα των επιστολών που δημοσιεύονται μάς εκθέτει, έλεγε ο Ηλίας. Είμαστε σοβαρό φύλλο, λέμε σπουδαία πράγματα, τι δουλειά έχει το καφριστάν στον «ΦΙΛΑΘΛΟ». Ο Καραγιαννίδης επέμενε. Στον οπαδικό εμετό έβλεπε ξεβράκωμα. Άσε τον άρρωστο να βγάλει την αρρώστια του. Η εφημερίδα έχει κύρος και δεν θα το χάσουμε, θα το ρισκάρουμε. 
Η επιμέλεια της Κυριακάτικης 2ης σελίδας ανατέθηκε στον Αλέξη Δέδε, ένα σπουδαγμένο παιδί στο Παρίσι, που ξεκίνησε δημοσιογραφία στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» και στη συνέχεια μετακινήθηκε σ' άλλο χώρο, έγινε τεχνοκράτης του ποδοσφαίρου, στην ΕΠΟ, στην UEFA.
Οι Επιστολές της Κυριακής. Σπουδή στον οπαδισμό! Μνημείο, σου λέω. Αρειανοί να μιλάνε για Γ΄ Ράιχ και Μέγα Αλέξανδρο. Γάβροι για Καραϊσκάκηδες και Ανδρούτσους. Αεκτζήδες για Βυζάντιο και Κερκόπορτα, ηρακληδείς για την Χρυσή Αυγή. Όλα τουρλού και μπουλκουμέ για να δικαιώσουν το μεγαλείο της ομαδάρας τους.
Διαβαστε ακομα:

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ... ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ