Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΙΔΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ...

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Είναι αλήθεια ότι ένας Αθηναίος δεν μπορεί να καταλάβει έναν Σαλονικιό. Η μόνη διαφορά δεν βρίσκεται στην Μπουγάτσα. Ο Αθηναίος τα έχει όλα, είναι στο κέντρο του κόσμου. Ο Σαλονικιός ζει εδώ και πολλές δεκαετίες με ένα αίσθημα στέρησης σε όλα τα επίπεδα. Εμφανίστηκε, λοιπόν, ένας μεγιστάνας, ο Ιβάν Σαββίδης, που διάλεξε για έδρα του την Θεσσαλονίκη. Τι θέλατε να γίνει;

Δεν είναι ο Ιβάν Σαββίδης υπαίτιος γι' αυτό που συμβαίνει. Πέντε εκατομμύρια εδώ, πέντε εκατομμύρια εκεί, πέντε εκατομμύρια παραπέρα, έκανε αυτό που δεν έκανε κάποιος άλλος! Έδωσε δουλειές στην Θεσσαλονίκη και ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Δεν είναι ότι άνοιξαν οι ουρανοί και βρέχει δισεκατομμύρια στην περιοχή. Είναι ότι πρόκειται για τον μοναδικό που ρίχνει λεφτά σε αυτή την αγορά. Μπορεί αυτό να ενοχλεί, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Δεν είδαμε άλλους επιφανείς επιχειρηματίες να το κάνουν. Όχι πέντε ψωροεκατομμύρια, ούτε ευρώ δεν έριξαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Ποιος φταίει γι' αυτό; Ο Ιβάν Σαββίδης; Αυτός είδε φως και μπήκε. Και έπραξε άριστα. Το ερώτημα είναι ποιοι άφησαν την Θεσσαλονίκη να φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν τρελαθεί και συνεχώς γκρινιάζουν. Είναι που δεν βρίσκεται και στον χάρτη.

Ξέρετε τι κάνει ένας πετυχημένος επιχειρηματίας της συμπρωτεύουσας; Κατεβαίνει στην Αθήνα! Αυτό είναι το όνειρό του, να είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι κι εδώ κι εκεί. Και γιατί, παρακαλώ; Επειδή οι «δουλειές» γίνονται στην Αθήνα. Επειδή εδώ γίνεται όλο το «παιχνίδι». Κι είναι γνωστό ότι οι όροι του παιχνιδιού δεν είναι ξεκάθαροι, ούτε ίδιοι για όλους.

Έχει δίκιο ο Ιβάν Σαββίδης...
(Ο Ιβαν Σαββίδης της Κλεονίκης και του Ιγνάτ Σαββίδη γεννήθηκε το 1959, σα σήμερα 27 Μαρτίου)
Διαβαστε ακομα: