ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ MAD

 

Mad στα αγγλικά σημαίνει τρελός. Mad είναι το θρυλικό κόμικ περιοδικό που βάρεσε λήξη μετά από 67 χρόνια. Γεννήθηκε Αύγουστο του 1952 και τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος. Με εξώφυλλο, όπως συνηθίζει τη φιγούρα του Άλφρεντ Νιούμαν, και σε σκίτσο σατιρικό της επικαιρότητας. Είναι η μασκώτ του με χιούμορ δηλητηριώδους εμβληματικού αμερικάνικου περιοδικού ο εν λόγω Άλφρεντ Νιούμαν. Ένας κοκκινομάλης πιτσιρικάς με ηλίθιο χαμόγελο, αυτιά λαγάνα, κι ένα σπασμένο δόντι. Στην εικόνα, από εξώφυλλο με σύνθεση γελοιογραφική με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κανένα κόμμα δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τον κόσμο. Να κερδίσει ψήφους, ναι. Άλλο αυτό. Δεν ενδιαφέρεται το κόμμα, το κάθε κόμμα να αλλάξει τα μυαλά των ψηφοφόρων, να τους πλουτίσει τη σκέψη, να τους δώσει φως και αλήθεια. Ένα μέσο, εφημερίδα ή περιοδικό, ακόμα και μια εκπομπή ραδιοφωνική πιθανόν να κερδίσει πνευματικά τον αναγνώστη, τον ακροατή. Μέχρι εκεί.

Με τη γνωστοποίηση ότι διακόπτεται η έκδοση του Mad, κάποιος το χαρακτήρισε ως ''έναν από τους πιο έγκυρους θεσμούς όλων των εποχών''. Μεγάλη κουβέντα, αλλά γιατί και υπερβολική; Ήταν ΜΜΕ αποδεκτό, για πολλά χρόνια με σταθερά υψηλή κυκλοφορία στις ΗΠΑ και, το σπουδαιότερο, με έντονη επιδραστικότητα στους αναγνώστες του.

Το Mad, μέσο της ανοικτής αμφισβήτησης, πουλούσε 2,8 εκ. κομμάτια το 1974. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν από το 2017 σε 140.000 κι έτσι αποφασίστηκε το τέλος. Διατίθεται κάθε μήνα μόνο σαν έκδοση ''νοσταλγική'', με υλικό αρχειακό.

Διαβαστε ακομα:

ΜΑΣ ΔΟΥΛΥΕΙ Η ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΗΝ... ΚΟΡΜΑΡΑ ΤΗΣ ΝΤΙΑΖ