ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

 
Δημοσιογράφοι και τα παίρνουν. Πάντα υπήρχαν πιαστράκηδες. Και δημοσιογράφοι, και μπάτσοι, και τελωνειακοί, και εφοριακοί, και δικαστικοί, και πολιτικοί. Όλοι τα παίρνουν. Λάθος διατύπωση. Εννοώ ότι σ’ όλους τους χώρους θα βρεις επαγγελματίες να δωροδοκούνται. Πάνω από το καθήκον, πάνω από την αξιοπρέπεια τους, βάζουν το προσωπικό οικονομικό όφελος. Και γίνονται πουλητάρια.

Ας περιοριστούμε στους δημοσιογράφους. Ποιοι τα παίρνουν; Όχι απλά ποιοι είναι ύποπτοι, αλλά ποιοι είναι πράγματι στημένοι. Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς αντιλαμβάνεται κανείς ποιοι απ' αυτούς που το παίζουν αντικειμενικοί, στην πραγματικότητα έχουν πρακτορική δημοσιογραφική αποστολή.

Μπήκαμε σε ναρκοπέδιο. Να το περπατήσουμε, κανένα πρόβλημα. Κατ' αρχήν κι ίσως δεν χρειαστεί να το πάμε στο βάθος υπόγειο το πράμα. Οι payrollίστες δημοσιογράφοι έχουν κοινό! Γουστάρουν τα γραπτά τους αναγνώστες, αναφέρομαι σ΄ όσους... συμφωνούν με τους τολμηρούς, τους... αγωνιστές της μαχόμενης δημοσιογραφίας. Κόσμος κλείνει τα μάτια, αν δεν επαινεί και την παραμύθι φούρναρης αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Της λαϊκής εντολής δημοσιογραφία. Το ότι ο γραφιάς είναι δωροδοκούμενο τσογλάνι, έστω κυριλάτο, δεν μπαίνει στο λογαριασμό..

Τρώει μπινελίκια και ο καθαρός σχολιαστής αν ενοχλεί την ομάδα μας, το κόμμα μας, την θρησκευτική μας πίστη. Καθήκι είναι ο κύριος, ακόμα κι αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν παίζει τον υποβολέα των αντιπάλων μας, των αντίθετων σ΄ εμάς. Από την άλλη, μπράβο στο παλληκάρι αν τα λέει σύμφωνα με τα συμφέροντα μας, και χαλάλι του να του ξηγιόνται χαρτζηλικάκια.

Ποιοι τα παίρνουν; Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως, όχι ποιοι τα δίνουν. Κακώς. Αξία έχει μια τέτοια κουβέντα μόνο με συνομιλητές υπεράνω της τοποθέτησης τους, της πολιτικής ή ποδοσφαιρικής τους ένταξης. Και να καταδικάζουν πρώτα εκείνον που τα χώνει, και μετά τον άλλον που τα βουτάει. Ακόμα κι αν ο λαδιάρης τα ζητάει, μάλιστα φτάνει μέχρι να εκβιάζει αυτόν που τελικά πληρώνει τον εκβιαστή, η μεγαλύτερη ευθύνη, λέω εγώ, ανήκει στον εκβιαζόμενο. Γιατί αν αυτός δεν βάζει το χέρι στην τσέπη, τότε δεν προκύπτει καμιά δωροληψία, καμιά δωροδοκία από τον εκβιαστή.

Εκβιάστηκε ο άνθρωπος, τι να φταίει; Φταίει. Πριν δεχθεί τον εκβιασμό, πριν από το αδίκημα της δωροδοκίας, ο τύπος ήταν μπλεγμένος σε μια βρωμοδουλειά. Αν δεν είχε διαπράξει την αμαρτία, τότε δεν θα έπιανε κανένα λαβράκι ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, ο οποίος αν δεν τα κονομήσει εκβιαστικά, πιθανόν να εμφανιστεί δημοσιογράφος κυνηγός σκανδάλων.

Διαβαστε ακομα:

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΟΠΑΔΟΣ