Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ

 

Εδώ και μισό αιώνα δυο θεωρούνται, από όλα τα κόμματα, οι κορυφαίοι πολιτικοί σ’ αυτόν τον τόπο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο αποδυτηριάκιας γράφει ακόμα μερικές αράδες για τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τη γέννηση του σα σήμερα 5 Φεβρουαρίου, το 1919. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, που έκανε τον πιο απατεωνίστικο κομματικό πρωταθλητισμό και κυβέρνησε περισσότερα χρόνια από τη μεταπολίτευση,σε σύγκριση με την ΝΔ, πέθανε στις 23 Ιουνίου το 1996.

Την Ελλάδα, τον ψυχισμό του Έλληνα τον εξέφρασε ο Ανδρέας, ο τσαχπίνης, ο λάτρης της ρεμπέτικης μουσικής, ο ερωτιάρης, ο καψούρης με το φουστάνι, όχι ο βαρύς, ο αυστηρός, ο ολιγόλογος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Παπανδρέου ήταν πιο κοντά στον Έλληνα επειδή με υψηλή επικοινωνιακή δυναμική, που θα τη ζήλευαν οι μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες δημοσίων σχέσεων, παρουσιάζονταν περισσότερο «λαϊκός».

Ο Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε να την βγάλει. Φοβερά πράγματα. Πιο απλά δεν γίνεται να σου πει ο αποδυτηριάκιας τις πιο μεγάλες αλήθειες. Ότι ο πολιτικός όταν είναι ντοπαρισμένος, όταν έρχεται η μπάλα επάνω του, δεν κωλώνει να υπόσχεται τα άντερά του.

«Ανήκωμεν εις την Δύση» είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Γιατί ξηγιότανε έτσι ο ρεμπετόβιος Ανδρέας; Επειδή ήταν αντίπαλη ομάδα. Όπως στο λέω.Εάν ο Καραμανλής έλεγε «Όχι στην Ευρώπη», τότε ο Ανδρέας θα έσκουζε από τα μπαλκόνια ότι το μέλλον της Ελλάδος είναι στην Ευρώπη.

Πάρε το άλλο, να σε τελειώσω. Ο Καραμανλής, ο ευρωπαϊστής, ο νατοϊστής, ο φιλοαμερικανός, ήταν ο πρωθυπουργός που ΑΠΕΣΥΡΕ την Ελλάδα σπό το ΝΑΤΟ! Αυτό δεν το έκανε ποτέ ο Ανδρέας, ούτε καν περνούσε από το μυαλό του, όσο ήταν πρωθυπουργός, άσε το μπαλαμούτι. Πως θα διαφοροποιούνταν από τον κουφό.

Στις 18 Οκτωβρίου το 1981 το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε για πρώτη φορά τις εκλογές. Μετά από 160 χρόνια και μετά από ποικίλες και αρκετές εθνικές περιπέτειες η Ελλάδα, όπως όλοι αναγνωρίζουν, πάλι δεν κατάφερε να αποκτήσει κράτος σοβαρό. Οργανωμένο, δηλαδή, για να σε πάει εκεί που μόνον η κεντρική και νόμιμη εξουσία είναι ικανή να σε οδηγήσει.

Κι έρχεται ο Ανδρέας Παπανδρέου σ’ αυτήν την Ελλάδα που το κράτοςκαι η οργάνωση κοινωνίας υστερούν, ένα έτος φωτός τουλάχιστον πίσω από την ευρωπαϊκή δύση, και τι λέει ο μπαγάσας; «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Φοβερά πράγματα.
Η Ελλάδα είναι ένα μπουρδέλο και ο πονηρός, ο μπουρδελιάρης Ανδρέας, στο κορυφαίο του πεζοδρομιακό σύνθημα λέει «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Πήρες χαμπάρι απάτη επικοινωνιακής φαντασίας;
Τι θα πει «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»; Ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στους νταβατζήδες. Στα παπάρια μας αν είναι νταβατζήδες, αρκεί να ’ναι Έλληνες.

Μαλακίες λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Να έρθουν ξένοι επενδυτές. Όχι, σου λέει ο Ανδρέας από τον τάφο. Δεν θέλουμε επενδύτες, ούτε Έλληνες, ούτε ξένους. Θέλουμε νταβατζήδες. Μπουρδέλο είμαστε, και ένα μπουρδέλο θέλει τους νταβατζήδες του. Έλληνες νταβατζήδες, όμως.
Φοβερά πράγματα. Πάμε σε μια άλλη ιστορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπασχε από βαρειάς μορφής κατάθλιψη. Κι αυτό το έπαθε ο φουκαράς επειδή, πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός, για λόγους ευνόητους, ο οικογενειακός περίγυρος τον υποχρέωσε να διακόψει μία μακρά ερωτική του σχέση.
Αυτά τα υποστηρίζει ένας στενότατος και για χρόνια πολλά συνεργάτης του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός. Κι όχι με το στόμα, αλλά γραφτά. Βίβλιο έγραψε ο σύντροφος Παρασκευάς Αυγερινός, παρών από το πρώτο εκτελεστικό γραφείο του κινήματος με Τσοχατζόπουλο, Λαλιώτη, Σημίτη.

Η ασθένεια της κατάθλιψης, αναφέρει ο Αυγερινός, τον ταλαιπωρούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου και γι αυτό έμενε απομονωμένος στο Καστρί και επικοινωνούσε μόνον με την “αυλή” του, όπως ο ίδιος χαρακτήριζε την κλειστή ομάδα ανθρώπων της επιλογής του.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΜΒΑ ΞΥΔΑΚΗ