Ο ΠΟΥΣΚΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Πηγή: INTIME
 

Από το 1975, ένα χρόνο μετά τη μεταπολίτευση, η Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έκανε αίτημα για την πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στο μεταξύ ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ξεκινήσει το παραμύθι με το σλόγκαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».

Απλώνουμε τους σταθμούς της Ιστορίας. Οι διαπραγματεύσεις για να γίνει η Ελλάδα το 10ο μέλος της ΕΟΚ ξεκίνησαν το 1976 και σα σήμερα, 8 Μαϊου, το 1978, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία πανηγυρική τελετή στο Ζάππειο, υπογράφει τη συνθήκη ένταξης. Παρόντες και οι 9 ηγέτες των άλλων χωρών-μελών.

Με την υπογραφή ενός ογκώδους τόμου ο Καραμανλής επισφραγίζει εκείνο που υποστήριζε, το “Ανήκουμεν εις την Δύσιν”, που αποτελεί υποτίθεται τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό της δεξιάς παράταξης. Λέω ''υποτίθεται'' επειδή κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν πολιτεύεται στην πράξη σύμφωνα με συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, αλλά και γιατί κατουράει τις όποιες...δεσμεύσεις του. “Η Ελλάς αποδέχεται την ευρωπαϊκή της μοίρα” είχε πει ο Καραμανλής στις 8 Μαϊου το 1978. Το πιο σωστό θα ήταν να πει “Η μάνα της Ευρώπης, η γεννήτρα της, από σήμερα αποτελεί ένα... παιδί της”.

Η Ιστορία, η προϊστορία της Ευρώπης περνάει από την αρχαία Ελλάδα, της οποίας την πολιτιστική αξία και ταυτότητα αναγνώρισε ΄πρώτα η αρχαία Ρώμη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η Ευρώπη. Μια στιγμή. Επειδή μιλάμε για 20ο αιώνα, για τη μεταπολεμική Ευρώπη, για την ΕΟΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μη λησμονούμε τον αγαπημένο μας Φέρεντς Πούσκας.

Από το 1955 άρχισαν τα κύπελλα Ευρώπης, πρωταθλητριών, κυπελλούχων, σε επίπεδο συλλόγων. Το 1956 τα ρωσικά τανκ μπαίνουν στην κομουνιστική Ουγγαρία που αμφισβητεί την σοσιαλιστική “επανάσταση” και οι παικταράδες της Χόνβεντ Βουδαπέστης με επικεφαλής τον “καλπάζοντα συνταγματάρχη” Φέρεντς Πούσκας, που τότε έτυχε να βρίσκονται περιοδεία, να παίζουν στο γήπεδο της Αθλέτικο Μπιλμπάο, αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ο Πούσκας κατέληξε στην Ρεάλ Μαδρίτης (στη φωτό ο Πούσκας δεξιά με τον Ντι Στέφανο, στο κέντρο, και τον Κοπά αριστερά) με το αυτοκρατορικό σύνδρομο, κάποιοι συμπαίκτες του στην Χόνβεντ προτίμησαν άλλες ομάδες. Ποιος Καραμανλής και Ζισκάρ Ντ' Εσταίν; Τα σύνορα στην Ευρώπη πρώτοι τα κατάργησαν οι μαγυάροι μπαλλαδώροι.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Μέγας Αλέξανδρος της Αλβανίας