ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

 

Ερώτηση κατ’ ευθείαν στο ψητό. Ας πιάσουμε τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια. Ποιος μπορεί να μας πει στη σούμα και χοντρικά πόσοι, δεν μας ενδιαφέρει ποιοι, πέρασαν από τα μητρώα της ΚΝΕ. Της Κομουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Εδώ είμαστε.

Έστω ότι τα τελευταία 30 χρόνια, βάλε τα 40, δηλαδή από τη μεταπολίτευση και δώθε, ότι έγιναν μέλη της ΚΝΕ 200.000 νέοι, εργάτες, φοιτητές, αργόσχολοι, όποιοι. Η ερώτηση. Πόσοι απ’ αυτούς συνέχισαν να είναι οργανωμένοι στο λαϊκό κίνημα, όπως το λένε. Πόσοι είναι ΚΚΕ;

Είναι σε κάποια ηλικία αυτός που στρατεύεται στην ΚΝΕ. Δεν έχει ηλικία όσο 8 και 12 καλοκαίρια. Ούτε παίζει το χριστιανικό κόλπο, να τον βαφτίζει η μάνα του και ο μπαμπάς του όταν είναι μωρό. Έχει διαβάσει, έχει ακούσει, έχει δει γύρω τι τρέχει και αποφασίζει να οργανωθεί ως κομουνιστής.

Ξανά μανά ρωτάω. Ποιο είναι το ποσοστό νέων, αγοριών και κοριτσιών, που παραμένει στην ΚΝΕ, που συνεχίζει να λειτουργεί κοντά στο κόμμα; Το 1%, το ενάμισυ, το δύο, το 2,3 τα εκατό, το πόσο;

Σα σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, το 1962, στήθηκε η ΚΝΕ, σε εποχή «ανένδοτου αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου ενάντια της δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δηλαδή όταν ακόμα το ΚΚΕ ήταν παράνομο. Σήμερα, το ΚΚΕ, όπως και η ΚΝΕ, είναι νόμιμες οργανώσεις. Όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει φεύγει. Και οι περισσότεροι, οι πολύ περισσότεροι, οι πάρα πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που φεύγουν, που έφυγαν, που δεν έμειναν. Γιατί; Τι «φταίει».

Διαβάστε ακόμα:

Κατάλληλο για ανηλίκους χωρίς γονική συναίνεση