Η ΚΟΥΡΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

Σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν οι σοβιετικοί εκτόξευσαν τον πρώτο τους δορυφόρο, τον Sputnik I. Ο πόλεμος των άστρων και η κούρσα στο διάστημα είχε ξεκινήσει από τις δύο υπερδυνάμεις της γης. Σα σήμερα, 4 Οκτωβρίου, το 1957 οι κομουνιστές αιφνιδιάσαν και γέμισαν υπερηφάνεια όλους τους ιδεολόγους της Οκτωβριανής Επανάστασης πριν 40 χρόνια.

Ήταν επόμενο οι καπιτάλες Αμερικάνοι να δώσουν την απάντησή τους προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ότι δεν μειονεκτούν του αντιπάλου. Βιάστηκαν και έσπασαν τα μούτρα τους. Για τον επόμενο χρόνο, το 1958, ήταν προγραμματισμένο να εκτοξεύσουν το δορυφόρο Vanguard. Βιάστηκαν. Ο πύραυλος που μετέφερε ο δορυφόρος πέταξε το Δεκέμβριο του 1957, αλλά έσκασε στη γη, αυτοκαταστράφηκε μέσα σε φλόγες. Κλήθηκε ο Βέρνερ Φον Μπράουν, ο ναζιστής(;) Γερμανός ατομικός επιστήμων που είχε πάρει μεταγραφή στις ΗΠΑ, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Μπράουν πολύ σύντομα, εκτόξευσε τον πρώτο αμερικάνικο τεχνητό δορυφόρο, τον Jupiter C, που έθεσε σε τροχιά τον Explorer 1. Ήταν η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 1958. Είχε ήδη ξεκινήσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Μετά από έξι μήνες ακριβώς ιδρύθηκε η NASA με πρώτο διευθυντή της τον Φον Μπράουν.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν ήταν τόσο ο μπάμιας ο Μαρξ