ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ!

 

Όποιος ελέγχει την περιοχή που είναι γνωστή ως “Υψώματα του Γκολάν” είναι το αφεντικό, όμως κρατάει το κουμάντο στην κόψη του ξυραφιού. Οι Άραβες δεν θέλουν το Ισραήλ μέσα στα πόδια τους από τη μιά, από την άλλη οι στρατιωτικές νίκες του εβραϊκού κράτους δεν δίνουν λύση στην παγκόσμια ειρήνη. Η απειλή πολέμου είναι πάντα ζωντανή, εδώ και δεκαετίες μια ανοικτή πληγή. Και οι μεγάλες δυνάμεις της Γης φαίνεται όχι απλά να έχουν συμβιβαστεί, αλλά ίσως να τους βολεύει η ρευστή κατάσταση αντιπαλότητας του Ισραήλ με τους γείτονές του.

Περισσότερο από 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα πιάνει η περιοχή του Γκολάν, έδαφος βραχώδες από 150 έως 750 μέτρα υψόμετρο, δυτικά του Ισραήλ. Το 1967 έγινε ο λεγόμενος “Πόλεμος των 6 ημερών”. Για να δώσουν μια απάντηση στο Ισραήλ που τους είχε κερδίσει στο παρελθόν Αίγυπτος, Συρία και Ιορδανία ετοιμάζονται να επιτεθούν. Δεν το περίμενε αυτό το Ισραήλ που όμως αντέδρασε αιφνιδιαστικά και τσάκισε τα αεροδρόμια των εχθρών του κατ' αρχήν και αμέσως μετά η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε τον αιγυπτιακό στόλο και διέλυσε το συριακό στρατό.

Οι ταπεινωμένες Αίγυπτος και Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 6 Οκτωβρίου, σα σήμερα, το 1973. Οι Άραβες έπιασαν στον ύπνο τους Εβραίους και κατέλαβαν το Σινά και το Γκολάν. Ποια ήταν η συνέχεια του έργου; Να το πιάσουμε από την αρχή το έργο.

Ισραήλ σημαίνει Βίβλος. Δεν το αγνοείς αυτό. Γύρω στο 1.800, δηλαδή πριν από 3.800 χρόνια, ο Αβραάμ οδήγησε τις φυλές του Ισραήλ στη Χαναάν. Το 1.200 ο Μωυσής ξανάφερε στη Χαναάν τους σκλάβους της Αιγύπτου. Για χίλια χρόνια οι Εβραίοι προσπαθούσαν να κρατήσουν την περιοχή. Διαρκείς οι εξεγέρσεις τους ακόμα και την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Τελικά, όσοι επέζησαν εξορίστηκαν το 130 μετά τον Χριστόν και η περιοχή ονομάστηκε Παλαιστίνη.

Όπου γης βρίσκονται οι Εβραίοι φτιάχνουν στέρεες κοινότητες, οι σταυροφορίες τελικά δεν κατάφεραν να πάρουν από τους μουσουλμάνους τον έλεγχο της Παλαιστίνης. Μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο στήθηκε το κράτος του Ισραήλ που πρώτες το αναγνώρισαν οι ΗΠΑ.

Γίνεται πόλεμος, γίνεται κατάπαυση πυρός, και ξανά μανά από την αρχή. Τα λέμε γρήγορα και με άλματα. Είμαστε στο Γιομ Κιπούρ, στις 6 Οκτωβρίου 1973, όπου Αίγυπτος και Συρία επανακτούν τα υψώματα του Γκολάν. Σε δύο εβδομάδες οι Ισραηλινοί ανασυντάχτηκαν, έδιωξαν και από τις προηγούμενες θέσεις τους Σύριους και τους Αιγύπτιους και πριν την κατάπαυση πυρός είχαν καταφέρει να ελέγχουν ήδη την γύρω περιοχή επί δύο!

Καμία ειρήνη δεν επετεύχθη και από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και από το Γιομ Κιπούρ το 1973. Το ίδιο έργο συνεχίζεται στο...σινεμά.

Διαβάστε ακόμα:

Το άλογο δεν πάτησε χώμα, μόνο κουφάρια σκοτωμένων