ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής έχει 52 παράθυρα, όμως ένα από αυτά έχει μείνει τη Ιστορία, καθώς έχει συνδεθεί με τη Δημοκρατία. Είναι το τέταρτο παράθυρο του ισογείου της δεξιάς πλευράς, που βλέπει προς την πλατεία Συντάγματος, όπου έφιππος ο συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης διατύπωσε το αίτημα της Επανάστασης για παροχή Συντάγματος, που είχε οργανώσει με τον Ιωάννη Μακρυγιάννη στις 3 Σεπτεμβρίου, σα σήμερα το 1843 .

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και η Φρουρά των Αθηνών, με δύο συνθηματικούς πυροβολισμούς στον αέρα, ξεκίνησε από τους στρατώνες στο Μοναστηράκι για τα Ανάκτορα . Μπροστά πήγαιναν οι σαλπιγκτές, ακολουθούσε μια στρατιωτική μπάντα και τέλος η στρατιωτική δύναμη με τις σημαίες της να ανεμίζουν μέσα στη νύχτα. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «Ζή-τω το Σύν-ταγ-μα», «Ζή-τω το Σύν-ταγ-μα»!!!

Ο βασιλιάς Όθων ήταν ακόμη στο γραφείο του όταν ένας υπασπιστής του ανήγγειλε πως ο Στρατός στασίασε. Ο βασιλιάς διέταξε τον υπασπιστή να συναντήσει τους στασιαστές και να τους ρωτήσει τι θέλουν. Αμέσως ο Καλλέργης διατάσσει τη σύλληψή του αυλικού και τελικά ο Όθων αποφασίζει να βγει ο ίδιος στο παράθυρο, με την βασίλισσα πίσω του. Ο βασιλιάς ρώτησε τον Καλλέργη, τι ζητάει.

Ο Καλλέργης απαντά: «Μεγαλειότατε, ευδοκήσατε να ικανοποιήσετε την αίτησιν του στρατού και του λαού, ομογνωμόνως ζητούντων Σύνταγμα».

Ο Όθων προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και ειδοποιεί το Πυροβολικό να τον προστατεύσει, αλλά ο διοικητής του Σχινάς έρχεται και τοποθετεί τα κανόνια του με τις κάννες στραμμένες προς τα Ανάκτορα. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα, από ελέω Θεού μοναρχία μεταβλήθηκε σε συνταγματική μοναρχία και ψήφισε νέο Σύνταγμα. Eνα παράθυρο στη Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμα:

Διαπρεπές καθίκι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός