ΜΙΣΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

 

Γαμώ τον πατέρα του Πάρκερ. Ποιος διάολος είναι τούτος; Κοτζάμ ναύαρχος, πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο μεγάλες ντροπές της Ελλάδος, τα “Παρκερικά” για τους ιστορικούς. Σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 1850, δίχως να τον καλέσει κανένας ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου με διοικητή αυτόν τον Πάρκερ, αγκυροβολεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Φοβερά πράγματα. Το σκηνικό. Ο βασιληάς Όθων τακιμιάζει με τον τσάρο της Ρωσίας και η Αγγλία έχει δυσκολίες να γίνει πρωθυπουργός το όργανό της, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Οπότε τι κάνει για να πιέσει την Ελλάδα για τον καριόλη Μαυροκορδάτο; Ο Πάρκερ βγαίνει από το παπόρι του, πηγαίνει στην αγγλική πρεσβεία και με τον πρέσβη επισκέπτονται τον υπουργό εξωτερικών. Και τελεσιγραφικά απαιτούν δύο απίθανα πράγματα, διαφορετικά ο αγγλικός στόλος θα μπλοκάρει το λιμάνι. Φοβερά πράγματα.

Πριν από τρία χρόνια κάποιοι φανατικοί χριστιανοί Έλληνες είχαν κάψει την κουζίνα του εβραιοπορτογάλου βρετανού υπήκοου Δαυίδ Πατσίφικο και ο Πάρκερ... θυμήθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθεί! Και για το οικόπεδο του Άγγλου ιστορικού Γεωργίου Φίνλεϋ που είχε απαλλοτριωθεί για να γίνει ο Βασιλικός Κήπος. Σαλτάρησε ο Λόντος, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και απέρριψε το τελεσίγραφο.

Α, έτσι, λέει ο Πάρκερ, που αυτό ακριβώς περίμενε! Διατάζει τον αποκλεισμό του Πειραιά!!! Η καταστροφή για την Ελλάδα, που η οικονομία της, λόγω ελλείψεως οδικού δικτύου, εξαρτάται από τη θάλασσα. Ο Άγγλος μπινές όχι μόνον απαγορεύει να πλησιάσει κάποιο καράβι αλλά και κανονικός πειρατής κουρσεύει το φορτίο τους. Χωρίς υπερβολή, η Ελλάδα κινδυνεύει να τελειώσει από την πείνα.

Η κυβέρνηση ζητάει από τον Μακρυγιάννη να πολεμήσει τον Πάρκερ. “Είσαστε μαλάκες;” απορεί ο στρατηγός. “Έχω γνώση και φρόνηση, όσα ντουφέκια έχουμε εμείς, οι Άγγλοι έχουν περισσότερα κανόνια”.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε και στις 19 Φεβρουαρίου η Ρωσία ζητάει από την Αγγλία να σπάσει τον αποκλεισμό. Τελικά, η Ελλάδα αποζημίωσε για Φίνλεϋ και Πατσίφικο, ζητάει συγγνώμην(!) από την Αγγλία και ο Πάρκερ αποσύρεται. Η συνέχεια. Επειδή η Ελλάδα κινδύνευσε να καταρρεύσει οικονομικά, με πρόταση της Ρωσίας, η... καλή Αγγλία χάρισε τα τοκοχρεωλύσια του δανείου των 60 εκ. χρυσών δραχμών.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν η Κρήτη έβγαζε Τούρκους βουλευτές